Na obisku Avtocestne vzdrževalne baze Ljubljana

Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) vzdržuje 617 kilometrov avtocest in hitrih cest ter še skoraj 200 kilometrov priključkov, razcepov in počivališč. Med zanimive statistične podatke spada dejstvo, da za zimsko vzdrževanje skrbi več kot 500 delavcev, opremljenih s približno 200 vozili. Meja pluženja je uradno postavljena pri 10 centimetrih snega, pove vodja Avtocestne vzdrževalne baze Ljubljana Danijel Narobe.

Pravilnik o rednem vzdrževanju javnih cest določa, da se plužiti začne, ko zapade 10 centimetrov  snega. V praksi nikoli ne čakamo teh 10 centimetrov, delujemo preventivno in se operativno odzivamo na vsak centimeter snega.

»Pesek kot posipni material je zdaj prej izjema kot pravilo. Uporabimo ga, ko se ustvari ‘snežna deska’, ki je za voznike zelo nevarna. Mi to v žargonu imenujemo ‘dila’,« še razloži Narobe. Koordinator vzdrževanja Jože Godec doda, da avtoceste in hitre ceste v zadnjem obdobju vse manj posipajo na klasičen način.

Zato pa uporabljamo dve raztopini: raztopino natrijevega klorida za temperature do –6 stopinj ter raztopino kalcijevega klorida, ko temperature padejo pod šest stopinj pod ničlo.

»Vsak dan s posebnimi merilniki preverjamo slanost cestišča. To omogoča bolj učinkovito in racionalno rabo soli. Saj ne solimo vsevprek, ampak glede na predpisane vrednosti, cesto samo dosolimo,« postopek meritve slanosti opiše Jože Godec. V sklopu baze deluje tudi mehanična delavnica.

Ko je prava, snežena zima in ko smo več dni skupaj »v akciji«, se tudi število okvar na naših vozilih in strojih poveča. Takrat imajo naši štirje mehaniki polne roke dela. – koordinator mehanizacije Tomaž Gregorka 

Ker so zimske razmere vse bolj blage, so se vozniki odvadili vožnje po snegu. Manj pa je seveda tudi obsežnejših akcij zimske službe.

Najbolj uživamo, ko je prava zima, takrat tudi vzdrževalci nekaj pomenimo. Ko pa so mile zime, se počutimo kar malo odveč. Ampak mi smo vedno pripravljeni, saj tudi takšnih razmer, kot so danes, ko malo naletava sneg, ne smemo podcenjevati. – voznik, strojnik Darko Moneta

Bojan Leskovec, Darja Pograjc