V četrtkovo jutranjo rubriko "Po Sloveniji z dopisniki" se nam je oglasil Valter Pregelj in odpeljal v svet kulturnega dogajanja na Goriškem. Od sedemdesetletnice Goriške knjižnice do obnove kulturno-zgodovinskega spomenika, zaščitene cerkve Svetega Vida v Podnanosu in manj složnega dogajanja na Dvorcu Vogrsko.

Ob tem bodo po dolgih desetletjih prizadevanj v Šempetru -kjer se je vse skupaj začelo- znova dobili svoj oddelek

Goriška knjižnica Franceta Bevka je pred dnevi obeležila svoj okrogli jubilej, sedemdesetletnico delovanja. Gre za eno od petih obmejnih knjižnic v Sloveniji, ki skrb tudi za Slovence, ki živijo v sosednji Italiji. Kot je povedala direktorica Irena Škvarč:

“Naša stalnica je bibliobus, ki že dvanajsto leto obiskuje tudi šoli z dvojezičnim programom v Špetru in Doberdobu in tukaj lahko rečemo, da so naši člani kar vsi učenci teh dveh šol. Vidimo, da je želja in to nam je spodbuda. Pojavlja se tudi želja iz drugih šol, kjer si želijo naših obiskov, tako da vidimo da tudi slovenska beseda na drugi strani meje je zelo dobrodošla”.

Osrednja goriška knjižnica ima prek tisoč obiskovalcev dnevno oziroma preko pol milijona na leto.

“Tukaj se dobimo vsak dan, malo poklepetamo, preberemo časopise in gremo potem z veseljem domov” je povedal eden od obiskovalcev.

Goriška knjižnica ima tudi sedem krajevnih knjižnic, v sosednjih občinah na Goriškem. Na predvečer slovenskega kulturnega praznika bo vrata odprla tudi knjižnica v Šempetru pri Gorici, kjer se je zgodba pred sedmimi desetletji začela (takrat Nove Gorice še ni bilo), a se je po treh letih preselila v Solkan. Vse od takrat v Šempetru pri Gorici niso imeli, so pa si zanjo prizadevali dolga leta.  V kratkem naj bi knjižnico dobili tudi v Goriških Brdih.

V tokratnem oglašanju našega dopisnika z Goriškega pa lahko slišite tudi več tudi o obnovi spomeniško zaščitene cerkve Svetega Vida v Podnanosu in ne tako dobri složni zgodbi povezani z Dvorcem Vogrsko.

Mojca Delač, Valter Pregelj