Pesem v žepu

Bališ: “Treba je biti malo trmast, da to počneš.”

Četrta plošča "11°" zamejskih rokerjev

Bališ foto Stefan Reichmann
Bališ
foto: Stefan Reichmann / arhiv Marka Sterna

Skupina Bališ ustvarja že skoraj dve desetletji. Po albumih “001” (2002), “Jutr bo moj!” (2004) in “Novnos!” (2011) je konec lanskega leta izdala svojo četrto ploščo “11°”. Pred mikrofon Prvega je v njihovem imenu stopil vodja skupine, sicer bobnar in avtor večine besedil Marko Stern.

 

Člani skupine – Marko, Rudi, Norbert, Dani, Izi in Davorin – so razpeti med avstrijsko Koroško, Dunajem in Münchnom. Združujeta jih ljubezen do glasbe, točneje rokovske glasbe, in materni jezik. Odločitev za pisanje besedil v slovenskem jeziku je bila čisto naravna, saj se tako najbolj avtentično izražajo, vendar jim pogosto predstavlja tudi težavo pri doseganju občinstva:

“Seveda je to tudi en del, ko se sami malo oviramo. Že velikokrat smo slišali: pa kakšno muziko delate, pa a ne morete – pa bodite pametni, pa dajte v angleščini. Pa ni to to … Za nas je jasno, da je edina pot ta, ki jo imamo. In jo tudi radi hodimo. Tudi nič ne jamramo.”

Marko Stern, pogovor za Pesem v žepu

 

Z žanrskimi opredelitvami se člani skupine Bališ ne obremenjujejo preveč, načeloma pa ostajajo v rokovskih okvirih. Vsebina pesmi je na prvi posluh preprosta, ljubezenska, vendar skriva tudi nekoliko bolj življenjske podtone:

“Malo imamo tudi nalogo, da pokažemo ali pa pokomentiramo čas, v katerem živimo. In to pač tudi poskušamo. Ne zdaj, da bi s kazalcem kazali in poučevali ljudi, tega sploh nimamo v programu. Samo treba je pa malo povedati tudi, kako se človek počuti v času, v katerem živi.”

Marko Stern, pogovor za Pesem v žepu