Zasedba Brencl banda se navdihuje pri tradiciji različnih narodov, ki jo na svoj način pregnete, napiše na novo in postavi na sodobni oder. Ta etno-kantavtorski glasbenobesedilni spoj se tako udejanja tudi v njihovi tretji studijski plošči »Korenine svetlobe«, ki nam jo predstavlja eden od ustanovnih članov skupine Andrej Boštjančič Ruda.

Poslušamo tretji studijski album "Korenine svetlobe"

Zasedba Brencl banda se navdihuje pri tradiciji različnih, predvsem slovanskih narodov, ki jo na svoj način pregnete, napiše na novo in postavi na sodobni oder. Ta etno-kantavtorski glasbenobesedilni spoj se tako udejanja tudi v njihovi tretji studijski plošči »Korenine svetlobe«, ki nam jo predstavlja eden od ustanovnih članov skupine Andrej Boštjančič Ruda.

 

Desetletje ustvarjanje Brencl bande je ob prvotni ideji preigravanja najrazličnejših ljudskih pesmi z vsega sveta kmalu obrodilo tudi lastne, avtorske pesmi. Skupina jih je zbrala na albumih Zemljin ples (2010), Vetrova svatba (2013), Brencl banda v živo (2014) in Korenine svetlobe (2018). Čeprav gre za avtorske pesmi, se tako po glasbeni kot besedilni plati navdihujejo pri tradiciji:

“Jaz bi rekel, da je etno glasba avtohtona glasba iz nekega okolja in časa. Mi smo ipak neka avtorska muska, ki ima ta etno moment – kaj jaz vem, kaj ima točno – energijo, mogoče, ki jo ljudska muzika lahko nosi s seboj … V bistvu vse se nanaša zelo na naravo, sploh ta zadnja plošča, o kateri zdaj govoriva, Korenine svetlobe. V bistvu je tudi sam naslov zelo z naravo povezan. Mislim, da najbolj nas mogoče ravno to z ljudsko glasbo povezuje, da izhajamo iz tega naravnega … Prvinsko je mogoče prava beseda.”

Andrej Boštjančič Ruda, pogovor za Pesem v žepu

 

Poseben čar Brencl bande so predvsem njihovi koncerti. Lani so ob ustvarjanju plošče za nekaj časa malo poniknili, vendar Andrej Boštjančič Ruda pravi, da ne za dolgo:

“Letos bomo več začeli špilati. Lani je bilo leto, da je Brencl banda se prav ustavila, najbolj v vseh desetih letih – ker se je treba malo, ker ne moreš imeti toliko koncertov, pač moraš se malo ustaviti. Seveda pa je to zelo težko za glasbenika, vsaj za mene osebno, se ustaviti pa s tako malo koncerti iti čez leto. Ne samo zaradi financ, zaradi tega občutka pač: ko špilaš koncerte, redno, pač – to te izpolnjuje, mene ne izpolnjujejo druge stvari toliko, kar se glasbe tiče. Seveda ustvarjati je super, imeti vaje je super, z muzičarji se dobivati je super, vse je super – samo koncert je pa pač tisti glavni namen, glavno poslanstvo tega, kar počnemo …”

Andrej Boštjančič Ruda, pogovor za Pesem v žepu

Teja Klobčar