Vučić želi pokazati, kako močno podporo ima v eni od svetovnih velesil, po drugi strani pa želi Moskva dokazati sebi in svetu, da ima na obrobju EU še vedno prijatelje.

"Vučić želi pokazati, kako močno podporo ima v eni od svetovnih velesil, po drugi strani pa želi Moskva dokazati sebi in svetu, da ima na obrobju EU še vedno prijatelje."

Ruski predsednik Vladimir Putin je dopotoval na uradni obisk v Srbijo, sprejel ga je srbski predsednik Aleksandar Vučić. V ospredju pogovorov naj bi bili dvostransko sodelovanje, pa tudi položaj in razmerje sil na Zahodnem Balkanu, zlasti odnosi med Srbijo in Kosovom, govor pa naj bi bil tudi o priključitvi Srbije k predvidenemu plinovodu Turški tok. Današnji Putinov obisk Beograda je že njegov četrti. Vučić obisk Putina predstavlja kot podporo Moskve njegovi politiki, čeprav se v državi dogajajo ulični protesti proti avtokratski vladavini.

Dr. Andrej Stopar, odgovorni urednik Prvega in nekdanji dopisnik iz Moskve:

“Oba imata razlog za srečanje v Beogradu. Vučić želi pokazati domačim nasprotnikom, kako močno podporo ima v eni od velikih svetovnih velesil. Moji srbsko-ruski prijatelji se ob tem zabavajo. Kolegica dopisnica pripoveduje, kako so z občine klicali njeno mamo in teto ter ju prepričevali, naj prideta ob dogovorjenem času na dogovorjeno mesto pred katedralo, da pozdravijo ruskega predsednika, kot se spodobi. Naj spomnim, da je Vučić napovedal 200.000 ljudi. Po drugi strani pa ima Moskva razlog, da dokaže sebi in svetu, da ima na obrobju EU še vedno prijatelje in Srbija je tista, ki je najzvestejša Rusiji.”

Dr. Andrej Stopar je še pojasnil, da Putin označuje priznanje Kosova za napako in je pri tem vprašanju njegova država zaveznica Srbije. Putin in Vučić naj bi danes podpisala kar 21 pogodb. V Kremlju poudarjajo, da gre za krepitev gospodarskih stikov. Obseg ruskih naložb  v Srbiji je res velik, kar štiri milijarde dolarjev. Vse pomembnejše področje pa (p)ostaja vojska oz. orožje – Rusija Srbijo namreč zalaga z najnovejšim orožjem.

Andrej Stopar, Nadia Petauer