Nekatere države je obiskala sama, druge z babico, tretje s svojo lastno družinico

Svetovno popotnico Matejo Mazgan, ki je do zdaj obiskala oz. prepotovala že več kot 80 držav, je k potovanju navdihnila babica. Tudi navdih za tokratno oddajo je bila Matejina babica oz. Matejino potopisno predavanje o potovanju z babico po Združenih državah Amerike.

Moja oma je potovala še preden sem se rodila. Kljub temu da je bila doma kmetija, sta se stara starša odločila oditi na potovanje. To je bilo precej nenavadno. Torej, da so ljudje z ene take precej odmaknjene kmetije nekje na Koroškem, potovali. Ampak to je bila pač taka strast!

Prej je potovala z mojim dedkom, potem je on zbolel in sem njegovo mesto nadomestila jaz. Takrat sem bila še v osnovni šoli.

Prvo potovanje je bilo potovanje s turistično agencijo na Nizozemsko. Po nekaj organiziranih potovanjih pa sta se z babico prvič na pot podali v lastni organizaciji. Skupaj sta potovali kar 17 let, na zadnje potovanje sta odšli pred štirimi leti, še preden je babica zbolela za demenco.

Vsako leto sva šli z omo vsaj na eno, dve ali celo tri potovanja. Sva se kar dobro ujeli – na začetku je ona pazila na mene, zadnja leta pa jaz na njo.

Sta pa popotnici razvili prav posebno, svojevrstno tradicijo.

Vsakič sva na potovanjih obiskali tudi Hard rock cafe, kjer se je oma z veseljem usedla na barski stolček za šank, spila malo pivo in enkrat dobila celo aplavz.

Moja velika želja je bila, da bi potem potovala skupaj z omo in otroci. Do tega žal ni prišlo zaradi omine bolezni,” še pove Mateja Mazgan in doda, da zdaj potuje s svojimi otroki, partnerjem in starši. O tem in še marsičem drugem pa v zgornjem arhiviranem posnetku oddaje Nočni obisk.

Darja Pograjc