Neuspešne volitve romskih svetnikov v svet romske skupnosti

Volitve romskih svetnikov v svet romske skupnosti so bile neuspešne. Kako bo to vplivalo na novo sestavo sveta romske skupnosti? Veljavni zakon o romski skupnosti iz leta 2007 v primeru sestave sveta v naprej določa dvotretjinsko večino Zvezi Romov Slovenije, kar pomeni, da svet romske skupnosti lahko deluje tudi v odsotnosti romskih svetnikov. Urad Vlade RS za narodnosti je sklical konstitutivno sejo Sveta romske skupnosti. Potekala bo v torek, 12. februarja 2019 ob 15. uri v mali sejni sobi na Gregorčičevi 27 v Ljubljani.

Bili smo na mednarodni konferenci o večkulturnosti v Lendavi. Na stičišču kultur  v sožitju živijo različne skupnosti; slovenska, madžarska, hrvaška in tudi judovska in romska skupnost.

Kako je romska kultura vpeta v slovenski kulturni prostor in kakšen je njen razvoj, smo se pogovarjali s skrbnico projektov namenjenih romski skupnosti na ministrstvu za kulturo. Ob koncu oddaje bomo slišali eno od Prešernovih pesmi v romskem jeziku. Prešernovo poezijo je leta 2006 v dolenjsko romščino prevedel Rajko Šajnovič.

Enisa Brizani