Franc Jelovšek, Jože Plečnik, Viktor Petkovšek, Stojan Pretnar

Ladjar  FRANC  JELOVŠEK  je bil s češkima ladjarjema Mâtejem Grasserjem in Antejem Matešićem sredi 19. stoletja lastnik trgovske jadrnice Laibach (Ljubljana); izdelana je bila iz hrastovega lesa iz okolice Ljubljane. Bil je tudi solastnik trgovske jadrnice Fiume (Rijeka) in jadrnice Carlotte. Nekaj let je bil član predsedstva Trgovske in industrijske zbornice na Reki, leta 1842 pa ga je ljubljanski mestni svet imenoval za častnega meščana. Franc Jelovšek se je rodil na današnji dan pred 200 leti v Ilirski Bistrici.

—–

Naš najpomembnejši arhitekt, urbanist in oblikovalec JOŽE PLEČNIK se je rodil na današnji dan leta 1872 v Ljubljani. Na dunajski likovni akademiji je diplomiral leta 1898 in za diplomsko delo dobil tako imenovano rimsko nagrado. Z nagradno štipendijo je nato dve leti študijsko potoval po Italiji in Franciji, potem pa se je  na Dunaju posvetil samostojnemu delu. Pozneje je bil deset let profesor na umetnostnoobrtni šoli v Pragi, leta 1921 pa je v Ljubljani postal profesor na tehniški fakulteti. Še pred odhodom iz Prage ga je češkoslovaški predsednik Masaryk imenoval za arhitekta Praškega gradu. Prenovo le-tega je vodil do jeseni leta 1934.

V Ljubljani je mojster Plečnik pred drugo svetovno vojno pripravil nekaj monumentalnih projektov, kot so na primer Narodna in univerzitetna knjižnica, novi Magistrat, pokopališki kompleks Žale in ljubljanska tržnica. Vojno je prebil ob snovanju načrtov za prihodnjo Ljubljano. V spremenjenih povojnih razmerah – Plečnik svoje globoke vernosti ni nikoli skrival – ga je od novih oblastnikov podpiral le kulturni minister Ferdo Kozak. Prešernova nagrada, ki jo je Jože Plečnik dobil leta 1949, je bila hkrati nekakšna politična rehabilitacija, ki mu je prinesla številna naročila za spomenike vojnim žrtvam.

—–

Začetnik pedagoške in raziskovalne dejavnosti na področju botanike, VIKTOR  PETKOVŠEK,  se je rodil na današnji dan leta 1908 v Litiji. Po doktoratu na prirodoslovno-matematično-filozofski fakulteti v Ljubljani je od leta 1932 poučeval na srednjih šolah v Ljubljani in Mariboru. Po koncu vojne je postal predavatelj na agronomski fakulteti v Ljubljani, pozneje pa redni profesor za botaniko in fitocenologijo (to je preučevanje rastlinskih združb)  na biotehniški fakulteti. Raziskoval je floro, vegetacijo in zgodovino botanike na Slovenskem ter objavil približno 90 znanstvenih in strokovnih člankov. Za svoje delo je Viktor Petkovšek prejel naše najvišje priznanje za dosežke s področja biotehničnih ved – Jesenkovo priznanje.

—–

Pravnik  STOJAN  PRETNAR,  akademik in zaslužni profesor univerze v Ljubljani, je bil ugleden in v svetu priznan strokovnjak s področja industrijske in intelektualne lastnine. Od leta 1950 pa do upokojitve leta 1979 je na pravni fakulteti v Ljubljani predaval gospodarsko pravo; vmes je bil štiri leta tudi direktor Zveznega zavoda za patente. Sodeloval je pri pripravi domačih zakonov in kot strokovnjak Organizacije združenih narodov tudi pri številnih zakonodajnih projektih tujih držav. Bibliografija profesorja Pretnarja poleg 12 knjig in učbenikov obsega še nekaj manj kot 300 naslovov znanstvenih razprav, referatov in recenzij, od katerih so bile mnoge objavljene v tujih strokovnih publikacijah. Rodil se je na današnji dan pred 110-imi leti v Bovcu.

Pavle Jakopič