Anton Lavrin, Pavel Turner, Pavel Rasberger, Jože Lokar

ANTON LAVRIN je bil ugleden diplomat in egiptolog. Rodil se je na današnji dan leta 1789 v Vipavi. Po diplomi na dunajski pravni fakulteti je leta 1816 vstopil v državno službo pri ministrstvu za trgovino. Bil je avstrijski konzularni upravnik v Palermu, Messini in Neaplju, leta 1828 pa je bil imenovan za avstrijskega generalnega konzula v Palermu.

Leta 1841 je v Aleksandriji uspešno posredoval  v sporu med turško vlado in egiptovskim podkraljem. Sultan ga je zato odlikoval z visokim turškim redom, avstrijski cesar Ferdinand I. pa z viteškim naslovom ter redom železne krone 3. razreda. Odlikoval ga je tudi papež Gregor XVI., in sicer zaradi njegove pomoči kristjanom v Jeruzalemu; Anton Lavrin je tako dobil naslov »Dignitarius terrae sanctae« – »Dostojanstvenik Svete dežele.«

Med bivanjem v Aleksandriji je postal tudi pomemben zbiralec in poznavalec staroegiptovskih spomenikov. Večji del njegove bogate zbirke je zdaj v umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju in ljubljanskem Narodnem muzeju, na vipavskem pokopališču pa sta od leta 1845 dva več kot 4500 let stara sarkofaga iz grobnice egipčanske dinastije v Gizi.

—–

Publicist, mecen in vzgojitelj  PAVEL  TURNER  je bil pravi svetovljan svojega obdobja. Skoraj pol življenja je preživel po evropskih prestolnicah; kot novinar in publicist je deloval pri številnih evropskih časopisih in spoznal vrsto uglednih kulturnih, gospodarskih in političnih osebnosti. Rodil se je na današnji dan leta 1842 v Planici nad Framom. Na Dunaju je končal študij klasične filozofije, pozneje pa je v Strassbourgu z disertacijo o nemškem in slovanskem rodbinskem pravu postal prvi doktor tamkajšnje univerze.

Že na Dunaju je denarno pomagal slovenskim študentom. Leta 1903 je kupil večje posestvo blizu Maribora in pozneje so se na njem shajali domači in tuji intelektualci. Po smrti je večino svojega premoženja namenil za podiplomski študij absolventov nove univerze v Ljubljani, knjižnico pa Zgodovinskemu društvu v Mariboru. Njegovo leposlovno delo ni posebno pomembno; opaznejša je njegova publicistika, saj je poročal o tujih deželah, njihovi kulturi, politiki in gospodarstvu. Pavel Turner se je tudi prvi na Slovenskem zavzemal za spolno vzgojo v šolah ter kot liberalni demokrat za splošno volilno pravico.

—–

Na današnji dan leta 1882 se je v Ljubljani rodil režiser, igralec in glasbenik  PAVEL  RASBERGER.  Od leta 1900 je pel v opernem zboru Deželnega gledališča v Ljubljani, bil nekaj let mestni kapelnik, pevovodja in organist v Bakru na Hrvaškem, od leta 1919 pa je nastopal v mariborskem gledališču. Med vojno je nezaposlen živel v Ljubljani, nato pa se je vrnil v Maribor ter deloval kot igralec, pevec in režiser dramskih del, oper in operet. Odigral je približno tristo vlog. Med njimi so bile najuspešnejše uprizoritve likov iz slovenske dramatike. Pavel Rasberger je napisal tudi tri operete in knjigo spominov.

—–

Zdravnik JOŽE  LOKAR je diplomiral na medicinski fakulteti v Ljubljani, leta 1968 opravil specialistični izpit iz nevropsihiatrije in leta 1974 doktoriral. Pozneje je postal redni profesor na medicinski fakulteti v Ljubljani. Objavil je več kot sto strokovno-znanstvenih člankov, v letih od 1962 do 64 pa je bil prvi urednik revije “Medicinski razgledi”. Rodil se je na današnji dan pred 80-imi leti v Slovenski Bistrici.

Pavle Jakopič