Slovenska turistična organizacija je lani objavila pilotni poziv za turistična doživetja, ki podpirajo Slovenijo kot zeleno, butično in 5 zvezdično destinacijo. Izbrala je 9 najboljših destinacij, ki se bodo ponašale z znakom " EDINSTVENA DOŽIVETJA SLOVENIJE". Med njimi je tudi Postojnska jama. Prepričani smo, da o njej veste skoraj vse, vendar pa mogoče ne veste, kdo je bil skromni svetilničar Luka Čeč, ki je odkril njene najlepše dele, zgradil prvi bazenček za človeške ribice, odkril hroščka drobnovratnika, vendar pa so ga skozi zgodovino vse prevečkrat spregledali in mu napravili prenekatero krivico. Sabrina Mulec se je o njegovem velikem odkritju in o razvoju turizma v jami pogovarjala s kustosinjo zgodovinarko Notranjskega muzeja Postojna Alenko Čuk.

Med devetimi turističnimi destinacijami, ki se bodo ponašale z znakom Edinstvena doživetja Slovenije, tudi Postojnska jama

Slovenska turistična organizacija je lani objavila pilotni poziv za turistična doživetja, ki podpirajo Slovenijo kot zeleno, butično in deželo s petimi zvezdicami. Izbrala je devet najboljših destinacij, ki se bodo ponašale z znakom “Edinstvena doživetja Slovenije”, med njimi tudi Postojnska jama. Veste, kdo je bil skromni svetilničar Luka Čeč, ki je odkril njene najlepše dele, zgradil prvi bazenček za človeške ribice, odkril hroščka drobnovratnika, vendar pa so ga skozi zgodovino vse prevečkrat spregledali in mu napravili prenekatero krivico? O njegovem velikem odkritju in o razvoju turizma kustosinja, zgodovinarka Notranjskega muzeja Postojna Alenka Čuk.

Postojnska jama je bila do aprila 1818, ko se je zgodilo to famozno Čečevo odkritje, pravzaprav ena majhna jama, ki pa je sicer v ljudeh vzbujala strahospoštovanje. Namreč poznan je bil le vhodni del Postojnske jame, današnji izhod, in verjetno bi bila Postojnska jama le ena izmed tisoč slovenskih jam.

»Tu je nov svet, tu je paradiž,« je bil nad svojim velikim odkritjem najlepših delov Postojnske jame pred 201 letom navdušen jamski svetilničar Luka Čeč. Od takrat do danes si je postojnsko podzemno lepotico ogledalo skoraj 40 milijonov obiskovalcev z vsega sveta. Čečevo odkritje je bilo seveda vzrok za hiter turistični razvoj jame.

Antonu Globočniku so lani v Postojni postavili spomenik, po njem se imenuje tudi šola. Na Čeča, ki je Postojno postavil na svetovni turistični zemljevid, pa – čeprav so ga skozi zgodovino vse prevečkrat prezrli – spominjata spominski plošči v jami in na njegovi rojstni hiši. Po njem se imenuje domače Društvo za raziskovanje jam.

Sabrina Mulec