Kaj se sploh šteje za mobing, se je marsikdo vprašal ob nedavnem primeru domnevnega trpinčenja na kulturnem ministrstvu. Zakon o delovnih razmerjih ga opredeljuje kot vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom. Pri mobingu gre vedno za neko načrtno dejanje. Avtorica knjige Recite mobingu ne dr. Danijela Brečko posameznikom svetuje, naj bo prvi korak pogovor posameznika z osebo, ki nad njim izvaja mobing.

Kaj storiti, če vas čustveno trpinčijo na delovnem mestu

Kaj se sploh šteje za mobing, se je marsikdo vprašal ob nedavnem primeru domnevnega trpinčenja na kulturnem ministrstvu. Zakon o delovnih razmerjih ga opredeljuje kot vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom. Pri mobingu gre vedno za neko načrtno dejanje.

Avtorica knjige Recite mobingu ne dr. Danijela Brečko posameznikom svetuje, naj bo prvi korak pogovor posameznika s človekom, ki nad njim izvaja mobing.

»Večina primerov se po mojih izkušnjah – in s tem se že dolgo časa ukvarjam – reši že s pogovorom, kar 80 odstotkov.«

Več je horizontalnega kot vertikalnega mobinga. »Velikokrat je stereotipno prepričanje, da samo šefi izvajajo mobing nad podrejenimi. Mobing poteka na vseh ravneh in v vseh smereh,« pojasni Danijela Brečko.

Kakšen naj bo postopek v primeru mobinga? Kot prvo že omenjeni pogovor; če ne gre, naj se človek obrne na nadrejenega – če seveda ni ta tisti, ki izvaja mobing – ali na pooblaščenca za preprečevanje takšnih pojavov znotraj podjetja, če obstaja. Če se na tej stopnji ne razreši, se lahko obrne na inšpektorat za delo.

In kje je ločnica med mobingom in konfliktom? Kot razloži Brečkova, vsak konflikt seveda ni odraz mobinga, je pa lahko prva stopnja v razvoju mobinga, če ta ni pravilno razrešen. Sicer pa moramo pri konfliktu slediti razmerju moči. Če je konflikt dobro razrešen, se razmerje moči po končanem konfliktu znova vzpostavi tako, kot je bilo pred konfliktom. Če se konflikt poglablja, čemur pravimo konfliktna drsalnica, dejansko ena stran začne popuščati oz. izgublja moč.

Tina Lamovšek