Italijanska vlada je sprejela zakonsko odločbo, s katero poskusno znižuje upokojitveno starost v državi. Vzporedno uvaja novo, radodarno socialno podporo, imenovano "temeljni dohodek". Ta sledi načelu, da nihče v državi nima manj kot 780 evrov dohodka na mesec. Do dohodka so upravičeni odrasli državljani, ki imajo bodisi nizek dohodek bodisi nizko socialno pomoč. Kakšen socialni transfer je Italija pravzaprav uvedla, zakaj ne gre za univerzalni temeljni dohodek ter kakšni so dvomi in pomisleki ob izvedbi, o tem naš rimski dopisnik Janko Petrovec, dr. Marka Jakliča, ekonomista, pa smo vprašali, kaj je pravzaprav UTD ter kakšna je razlika med tem, kar so uvedli v Italiji in med UTD. Dr. Jaklič je spregovoril tudi o finskem eksperimentu, dodal še več primerov oblik in poskusov uvedbe univerzalnega dohodka po svetu, vprašali pa smo ga tudi, ali o tem že razmišljamo tudi pri nas.

Italija uvaja novo socialno podporo in kaj sploh je UTD?

Italijanska vlada je sprejela zakonsko odločbo, s katero poskusno znižuje upokojitveno starost v državi. Vzporedno uvaja novo, radodarno socialno podporo, imenovano temeljni dohodek. Ta sledi načelu, da nihče v državi nima manj kot 780 evrov dohodka na mesec. Do dohodka so upravičeni odrasli državljani, ki imajo bodisi nizek dohodek bodisi nizko socialno pomoč. Kakšen socialni transfer je Italija pravzaprav uvedla, zakaj ne gre za univerzalni temeljni dohodek ter kakšni so dvomi in pomisleki ob izvedbi, o tem naš rimski dopisnik Janko Petrovec, ki je pojasnil:

Reddito di cittadinanza – kar prevajamo kot temeljni državljanski dohodek – ni enako kot univerzalni temeljni dohodek. Pri italijanski novosti gre za krovno ime za novo socialno podporo oziroma za socialne transferje, zneska v višini največ 780 evrov ne bodo izplačevali vsem, predvsem pa ne brezpogojno. Zakon ima vrsto varovalk, predvsem pa je prejemanje državljanskega dohodka omejeno časovno ter vezano na dejavno iskanje dela.

Za temeljni dohodek, ki naj bi ga začeli izplačevati že aprila, pogoje izpolnjuje približno pet milijonov prebivalcev oziroma 1,7 milijona gospodinjstev. Univerzalni temeljni dohodek je v Evropi žgoča tema že kar nekaj časa, večjo pozornost javnosti pa je dobila pred tremi leti, ko so o njem na referendumu – kot prvi državi na svetu – odločali v Švici in ga s 75 odstotki zavrnili. Svojevrstnega družbenega poskusa se je januarja leta 2017 lotila Finska. Dve leti je vsak mesec 2.000 brezposelnim nakazovala 560 evrov, tudi če v tem času dobijo delo. Dr. Marka Jakliča, ekonomista, smo vprašali, kaj je pravzaprav UTD ter kakšna je razlika med tem, kar so uvedli v Italiji in med UTD. Dr. Jaklič je govoril tudi o finskem eksperimentu, dodal še več primerov oblik in poskusov uvedbe univerzalnega dohodka po svetu, vprašali pa smo ga tudi, ali o tem že razmišljamo tudi pri nas. Med drugim je dejal:

Na Danskem, denimo, se lahko prostovoljno odločiš, da greš s trga dela in dobivaš nadomestilo za brezposelnost dve leti v višini 90 odstotkov prejšnje plače. To je že neka taka omejena oblika UTD, ki se bo po mojem prepričanju z rastjo produktivnosti počasi uveljavljala. Mogoče bo vse manj dela zaradi preživetja, saj bodo veliko večino stvari opravili stroji namesto nas. Ampak to je še daljna prihodnost.

Janko Petrovec, Peter Močnik