V UKC Ljubljana obravnavali že več kot 400 bolnikov, največ hospitaliziranih je starejših s kroničnimi obolenji. Precepljenost majhna, cepivo učinkovito

Visoka vročina, mrazenje, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, suh kašelj ter utrujenost; to so najbolj značilni znaki in simptomi gripe. Strokovnjaki napovedujejo, da lahko v prihodnjih dveh tednih v Sloveniji pričakujemo vrh letošnje epidemije. Številni si zastavljamo vprašanje, kako bi lahko najhitreje okrepili svoj imunski sistem in se gripi izognili. Ali je to sploh mogoče? Kaj pa cepljenje? Ali je letošnje cepivo učinkovito?

Gripa še posebej ogroža otroke, mlajše od petih let, nosečnice, odrasle z oslabljenim imunskim sistemom in kroničnimi obolenji, tiste s preveliko telesno težo in starejše od 65 let. Pri njih so pogostejši zapleti, zaradi katerih je potrebno zdravljenje v bolnišnici, pojasnjuje specialistka javnega zdravja prof. dr. Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Najboljša zaščita pred gripo je cepljenje. Letošnje cepivo je učinkovito, saj pri nas kroži virus gripe, proti kateremu nas cepivo ščiti – to je virus influence tipa A podtip H1N1 in podtip H3N2.

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da se od prejšnjega tedna število obolelih za gripo in drugimi okužbami dihal povečuje. V zadnjem mesecu so obravnavali že 400 bolnikov, okuženih z virusi influence. Med njimi je največ starejših s kroničnimi obolenji. O hudi epidemiji gripe poročajo tudi iz vseh sosednjih držav. Število obolelih je več kot v Sloveniji. Na Hrvaškem je zaradi gripe umrlo že 29 ljudi. Po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni je stanje ta hip najhujše v Romuniji.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da je v Sloveniji precepljenost proti sezonski gripi zelo nizka – med najnižjimi v Evropski uniji. Pred desetimi leti se je cepilo skoraj 200.000 prebivalcev, lani pa le še dobrih 80.000. Za cepljenje je še čas, priporočajo pa ga zlasti starejšim, kroničnim bolnikom, majhnim otrokom in nosečnicam ter zdravstvenim delavcem. Cepiti se je mogoče pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po vsej Sloveniji.

Iztok Konc