Pogovor z ornitologom Tomažem Miheličem

V Sloveniji smo po desetih letih znova priča zbiranju več kot dvomilijonske jate pinož, ptic iz severnih krajev. Po navedbah Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije gre za izjemen dogodek, ki se je nazadnje zgodil pri nas leta 2005. Ob izteku lasnega leta so na društveni telefon prejeli prve klice prebivalcev Zasavja, ki so jih obvestili o pojavljanju velikega števila ptic. Te so še posebno v jutranjem in poznopopoldanskem času s svojim preletom zatemnijo nebo. Po pogovoru s klicatelji ter ogledu fotografij in video posnetkov so ugotovili, da gre za ogromno, več kot milijonsko jato pinož. Kot je pojasnil varstveni ornitolog društva Tomaž Mihelič gre za velik madež na nebu:

Predstavljajte si, da prek neba leti reka ptic, ki kar teče in teče. Prelet lahko traja kar 20 minut. Število ptic v jati preštejemo na način, kot bi šteli pretok vode.

Pinoža je ptica severnih krajev, v Sloveniji pa je redna zimska gostja, ki se lahko pojavi v precej velikem številu. Njena naravna zimska prehrana je sestavljena predvsem iz semen, bogatih z maščobami, od katerih ima pinoža daleč najrajši bukov žir. Da se v Sloveniji pojavi v tako velikih jatah, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Letos je v bukovih gozdovih veliko žira, hkrati pa pri nas še ni snega in ostrega mraza kot v naši okolici.

V društvu vse, ki bi to izjemno veliko jato pinož opazili, naprošajo, da jim podatke o pojavljanju sporočite na njihove kontakte.

 

Urška Henigman