Pogoji zadolžitve ugodni, cena 1,2 odstotka, februarja je treba vrniti 2,3 milijarde glavnic, ki so bile obrestovane z več kot 4 odstotki.
Finančni minister Andrej Bertoncelj je s pogoji zadolžitve zadovoljen. »Bili smo pogumni, bili smo prvi in bili smo uspešni,” odgovori na vprašanje, ali je kakšno sporočilo v tem, da smo kot prva od evrskih držav odprli trg državnih obveznic. Gre pa za refinanciranje, poudari finančni minister, na koncu leta bo država manj zadolžena kot na začetku, saj bo za odplačilo porabila tudi kupnino od NLB-ja in proračunski presežek.

Pogoji zadolžitve ugodni, cena 1,2 odstotka. Februarja je treba vrniti 2,3 milijarde glavnic, ki so bile obrestovane z več kot 4 odstotki.

Država se je zadolžila z izdajo 10-letne obveznice v obsegu kar 1,5 milijarde. Gre za prvo zadolžitev nove vlade, cena pa je ugodna. Finančni minister Andrej Bertoncelj je s pogoji zadolžitve zadovoljen.

»Bili smo pogumni, bili smo prvi in bili smo uspešni,” odgovori na vprašanje, ali je kakšno sporočilo v tem, da smo kot prva od evrskih držav odprli trg državnih obveznic. Gre pa za refinanciranje, poudari finančni minister, na koncu leta bo država manj zadolžena kot na začetku, saj bo za odplačilo porabila tudi kupnino od NLB-ja in proračunski presežek.

Mi zmanjšujemo javni dolg, kar pomeni, da bomo v 2019 manj zadolženi in bomo v bistvu pri tem več ustvarili. Torej mi v letu 2019 zmanjšujemo javni dolg na cca. 28 milijard oz. 58,3 odstotka BDP-ja, na nivoju celotne države pa na 32 milijard oz. 66,6 odstotka BDP-ja.

Zdenka Bakalar