Miguel Eckles Gomez za slovensko ulično hrano opredeli kalamare, krvavice in kranjsko klobaso; in namesto tekile žganje

Tacos al pastor, tacos carnitas, tacos de pescado … in naštevanje bi lahko nadaljevali še v številnih drugih kombinacijah te avtentične mehiške – bolj ali manj – ulične hrane. Zdaj jo lahko poskusimo tudi v Sloveniji. Miguel Eckles Gomez v majhnem lokalu v starem mestnem jedru prestolnice ustvarja t. i. mehiški finger food, ki ni prilagojen kremastemu evropskemu okusu. Miguel stavi na avtentičnost. In rad deli tudi kak kulinarični oziroma prehranjevalni nasvet:

“Tekilo je treba piti brez limone, brez soli in predvsem počasi.”

Miguel je iz mesta Puerto Vallarta. Gre za obmorsko mesto na pacifiški strani Mehike v državi Jallisco, v kateri sta doma tekila in mariachi – verjetno dva najbolj znana mehiška izvoza – poleg telenovel. Ki pa so verjetno tudi pripomogle k slovenski nadarjenosti za španščino. Poleg telenovel in španske glasbe pa imamo Slovenci radi tudi mehiško hrano. Ampak ali sploh poznamo tisto pravo mehiško hrano?

“Mehiška hrana v Sloveniji je zelo prilagojena evropskemu okusu, je bolj kremasta, v njej prevladuje sir. V Mehiki pa se več igramo z okusi raznih omak, predvsem za meso. Obstajajo tri glavne sestavine – koruza, salsa in občutek, s katerim pripravljamo hrano.”

Tacos je hrana, ki jo običajno pripravljajo kar na ulici, v t. i. tacotovornjakih, ki pa so pogostejši zunaj Mehike. Ker v Mehiki ulična hrana dejansko živi na ulici – z odprtimi vrati domov in spontanimi stojnicami s hrano na vogalih. Slovenska birokracija zelo otežuje takšne podvige, zato se je Miguel odločil za majhen lokal v starem mestnem jedru prestolnice, v katerem ponuja avtentično mehiško ulično hrano.

Nadia Petauer