Slovenija je na indeksu zaznave korupcije 2018, ki ga je objavil Transparency International (TI), dobila oceno 60, na lestvici držav pa zasedla 36. mesto in si ga deli s poljsko. V primerjavi z letom 2017 je oceno poslabšala za eno točko, na lestvici držav pa padla za dve mesti. Tako že od leta 2012 ne beleži vidnejšega napredka na indeksu zaznave korupcije. Več o tem generalni sekretar Transperensy international Slovenija Vid Tomič.

Pogovor z Vidom Tomičem, generalnim sekretarjem Transparency International Slovenia

Slovenija je na indeksu zaznave korupcije 2018, ki ga je objavil Transparency International, dobila oceno 60, na lestvici držav pa zasedla 36. mesto. V primerjavi z letom poprej je oceno poslabšala za eno točko, na lestvici držav pa padla za dve mesti. Generalnega sekretarja Transparency International Slovenia Vida Tomiča rezultat ne preseneča, poudarja pa, da s tem ne moremo biti zadovoljni, saj nas ocena uvršča pod povprečje držav EU. Rezultat ni posledica specifičnih primerov, imajo pa ti primeri vlogo pri ustvarjanju družbene klime, ki vpliva na zaznavo stopnje korupcije v državi.

»Zadnja leta ni bilo vlade, ki bi boj proti korupciji uvrstila med prioritete, ne na deklarativni ravni, ne z vidika politik, ki bi bile podprte s finančnimi viri.«

Marko Rozman