Predvajali bomo prvo epizodo iz nadaljevanke Neiztrohnjeno srce. V teh dneh veliko razmišljamo in govorimo o Francetu Prešernu, vse leto pa bo kulturna javnost obeleževala 170-letnico njegove smrti, ki je bila prav na včerajšnji dan. Nadaljevanka je nastala po istoimenskem Slodnjakovem romanu o Prešernu in sta jo za radio napisala Vilma Štritof in Pavel Lužan. Niz 24 kratkih radijskih iger predstavlja prizore iz Prešernovega življenja in vključuje tudi njegove uglasbene pesmi. Celotne nadaljevanke ne bomo predvajali, temveč samo njen prvi del, ki govori o Prešernovem otroštvu. Napisala ga je Vilma Štritof, Prešernov sonet "O, Vrba" je uglasbil Miro Tomassini in zapel Vlado Kreslin. Pesem je bila posneta prav za to priložnost, v njej sta se posrečeno ujeli Prešernova in Kreslinova nostalgija, zato je postala ena najbolj znanih Kreslinovih skladb.

O Prešernu, ki je bil kot otrok bister, zaletav in ambiciozen

Predvajali bomo prvo epizodo iz nadaljevanke Neiztrohnjeno srce. V teh dneh veliko razmišljamo in govorimo o Francetu Prešernu, vse leto pa bo kulturna javnost obeleževala 170-letnico njegove smrti, ki je bila prav na včerajšnji dan. Nadaljevanka je nastala po istoimenskem Slodnjakovem romanu o Prešernu in sta jo za radio napisala Vilma Štritof in Pavel Lužan. Niz 24 kratkih radijskih iger predstavlja prizore iz Prešernovega
življenja in vključuje tudi njegove uglasbene pesmi. Celotne nadaljevanke ne bomo predvajali, temveč samo njen prvi del, ki govori o Prešernovem otroštvu. Napisala ga je Vilma Štritof, Prešernov sonet »O, Vrba« je uglasbil Miro Tomassini in zapel Vlado Kreslin. Pesem je bila posneta prav za to priložnost, v njej sta se posrečeno ujeli Prešernova in Kreslinova nostalgija, zato je postala ena najbolj znanih Kreslinovih skladb.

Dramaturg Pavel Lužan
Režiser Aleš Jan
Tonski mojster Staš Janež
Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina
Skladatelj Miro Tomassini
Pevec Vlado Kreslin

Traja 15′ 13″
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2000

Vilma Štritof