Ginekologi opozarjajo na razširitev javne mreže

Tako kot nam grozi zaradi pomanjkanja zdravnikov počasni zaton družinske medicine, je tudi dostopnost do ginekologov vedno slabša zlasti na primarni ravni. Številke kažejo, so napovedali danes na zdravniški zbornici, da bi lahko zaradi upokojevanja v naslednjih petih letih brez svojega ginekologa ostalo 300.000 žensk, prisiljene si bodo poiskati drugega. Zato ginekologi pozivajo k nujni razširitvi javne mreže, povečanemu razpisu specializacij, k zmanjšanju administrativnih nalog in prevrednotenju zastarelih glavarin. 

Trenutno v Sloveniji na primarnem nivoju dela 142 ginekoloških timov, od tega 55 v zdravstevnih domovih, 27 odstotkov jih je koncesionarjev, drugi so v bolnišnicah. Potrebovali pa bi jih vsaj 30 več, saj je povprečno število opredeljenih žensk na ginekologa  4.840, rekorder je 7300. Za vzdrževanje visoke kakovosti dela pa bi po priporočilu stroke sprejemljiva številka bila največ 4000 na tim. Petra Meglič iz zdravstvenega doma Domžale:

Kar nas posebno skrbi je tudi pri nas starostna struktura, naša ekipa se premalo pomlaja. To pa zato, ker je ambulantno delo izredno specifično, imamo visok tempo, hkrati ni nikogar, ki bi te nadomeščal.

Več o težavah ginekologov in žensk, ki lahko svojega ginekologa iščejo več mesecev ali celo let, v prispevku.

Helena Lovinčič