Najbolj osvetljeno vas na Dolenjskem krasi prek 260 osvetljenih figur oz. okoli 10 km prazničnih luči

V soboto so v vasi Zavinek slavnostno prižgali praznično okrasitev, ki ima že 22-letno tradicijo. V decembru in januarju to majhno vas z zgolj 16. hišnimi številkami obišče več kot 20 tisoč ljudi. Tuji turisti, upokojenci, družine z majhnimi otroki pa tudi zaljubljeni pari, ki iščejo romantiko in samoto. A malokdo ve, koliko truda vaščani pravzaprav vložijo v bogato okrasitev in kako premišljeno je načrtovana.

Ko se iz Dobruške vasi peljete v smeri proti Škocjanu, vas rumena tabla z napisom Zavinek usmeri z glavne ceste na desni izvoz. Odpre se pogled na velik travnik in na kozolec, kjer danes že diši po domačem bezgovem in lipovem čaju. Če nadaljujete pot čez mostiček, v križišču zavijete desno in se povzpnete mimo kapelice do hišne številke 11, stojite pred delavnico, kjer so se v začetku decembra že odvijale prve priprave na okrasitev vasi.

Ko se začnejo temperature spuščati, imamo osnovni sestanek, na katerem se dogovorimo kaj in kdo bo kaj delal. Nekje dve tretjini vasi sodeluje. Potem pristopimo k delu – pripravljajo se nove figure, popravljajo se stare, zdajle pa pripravljamo tudi božično novoletni koncert, ki bo 26. decembra. – vaščan Robert Janežič

Že novembra nakupijo svetlobne cevi, doda Simon Kirar, eden bolj vpetih vaščanov, ki je zadolžen za svetlobno napeljavo in njeno zaščito.

V tem času se odpovemo svojemu prostemu času, pa to z veseljem delamo že več let za veselje drugih. Ne samo za svojo dušo. – vaščan Simon Kirar

Za posebno vzdušje dodatno poskrbijo z izklopom javne razsvetljave.

Darja Pograjc