Emil Ledenko je moški sredi 40-tih let, se enkrat tedensko odpravi do reke ali jezera, da bi si privoščil ledeno kopel. To najraje počne pozimi, saj ima šele takrat voda pravo temperaturo, tam nekje do 6 stopinj Celzija. Ne moti ga niti nizka temperatura zraka. Da ga ne zebe, poskrbi z dihanjem po metodi, ki jo je razvil Nizozemec Wim Hof. To je poseben način zavestnega dihanja, s pomočjo katerega vsaj enkrat na teden zaplava po Kamniški Bistrici ali kateri drugi reki ali jezeru. Z Emilom Ledenkom se je pogovarjala Cirila Štuber.

Dihanje po metodi Wima Hofa nam omogoča plavanje v vodi, ki ima le 2 stopinji Celzija

Emil Ledenko je moški sredi 40-tih let, se do 4 krat tedensko odpravi do reke ali jezera, da bi si privoščil ledeno kopel. To najraje počne pozimi, saj ima šele takrat voda pravo temperaturo, tam nekje do 6 stopinj Celzija. Ne moti ga niti nizka temperatura zraka. Da ga ne zebe, poskrbi z dihanjem po metodi, ki jo je razvil Nizozemec Wim Hof. To je poseben način zavestnega dihanja, s pomočjo katerega nekajkrat  na teden zaplava po Kamniški Bistrici ali kateri drugi reki ali jezeru. Z Emilom Ledenkom se je pogovarjala Cirila Štuber.

Plavanje v ledeni vodi je mogoče s pomočjo dihanja po metodi Wima Hofa. Izhaja iz starodavne tibetanske tumo meditacije. Z zavestnim dihanjem aktiviramo hipotalamus, ki je zadolžen za termoregulacijo. Z zavestnim dihanjem se vklopi naša notranja peč, ki omogoči, da nas telo začne greti od znotraj in nam je toplo ne glede na zunanje temperaturne razmere.

Trening dihanja se mu ne zdi nevaren, lahko pa je neprijeten, ker gre s takim dihanjem človek zelo globoko vase, zato se lahko aktivirajo potlačena čustva iz rane mladosti, ki prihajajo na površje. To je lahko precej neprijetno. Če se zavedamo, da se lahko to zgodi, lahko z dihanjem to dogajanje popolnoma nevtraliziramo.

Kisika je v telesu vedno enaka količina, z zavestnim dihanjem le izboljšamo izkoristek kisika, ki je že tako v telesu. Tako pride več kisika v mišice, tkiva in celice.

Ko je začel, je lahko v ledeni vodi ostal kakšno minuto. Dosegel je že 20 minut, zdaj pa ponavadi vztraja kakšnih 7 do 8 minut. Sam Wim Hof pravi, da je za ugodne učinke dovolj že minuta do minuta in pol. Eden prvih učinkov, ki jih je opazil je, da po športu nima mišičnega mačka, da sploh ni preveč utrujen in da se regeneracija neverjetno pospeši.

Z družbo v Kamniški Bistrici  – videoposnetek

Cirila Štuber