V tokratni vreči sreče se skriva nekaj imenitnih uspehov slovenskih športnic in športnikov v letu 2018. Jadranje, judo, plavanje, gimnastika ter kajak in kanu na divjih vodah so športi, ki so napolnili vrečo sreče.

Vreče sreče tokrat izdatno polnijo športni uspehi

V današnji vreči sreče se skriva nekaj imenitnih uspehov slovenskih športnic in športnikov v letu 2018. Jadranje, judo, plavanje, gimnastika ter kajak in kanu na divjih vodah so športi, ki so napolnili današnjo vrečo sreče.

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta 24. maja na evropskem prvenstvu v olimpijskem razredu 470, v Burgasu ob obali Črnega morja, osvojili zlato medaljo. To je bila njuna druga zmaga na regatah v letošnji sezoni, potem ko sta januarja slavili v svetovnem pokalu v Miamiju. To je drugi evropski naslov za članici portoroškega Pirata v razredu 470, potem ko sta si zlato prijadrali julija 2015 v Aarhusu. Aprila 2016 sta na EP na španski Mallorci osvojili bronasto kolajno.

Septembra je olimpijska prvakinja Tina Trstenjak na svetovnem prvenstvu v judu v Bakuju osvojila bronasto odličje v kategoriji do 63 kilogramov. V borbi za bron je z iponom ugnala Kubanko Maylin del Toro Carvajal. Za Trstenjakovo je to četrto odličje s svetovnih prvenstev, leta 2015 je bila v Astani zlata, lani v Budimpešti srebrna, leta 2014 pa v Čeljabinsku bronasta. Tel Aviv je imel za Slovenijo tudi zlati sijaj. Za to pa je poskrbel Prekmurec Adrian Gomboc, ki je aprila osvojil naslov evropskega prvaka med judoisti do 66 kilogramov. Lansko srebro iz Varšave je tako spremenil v zlato in s tem nagradil tudi delo svojega trenerja Roka Drakšiča, ki je naslov evropskega prvaka osvojil v Budimpešti leta 2013.

Osmega osmega je slovenski plavalec Peter John Stevens na evropskem prvenstvu v Glasgowu osvojil tretje mesto na 50 m prsno. Zmagal je s časom 26,09 sekunde Britanec Adam Peaty. Stevens je uro ustavil pri 27,06 sekunde.

2. junija je slalomist na divjih vodah Peter Kauzer na evropskem prvenstvu v Pragi osvojil naslov prvaka. Kauzer je s progo, nastopil je na sredini petnajsterice finalistov, opravil brezhibno brez kazenskih točk, prevzel vodstvo in ga zadržal do konca. Hrastničan, ki je lani na svetovnem prvenstvu v Pauu osvojil bronasto odličje, je bil leta 2005 in 2007 že evropski podprvak, leta 2010 pa je v Bratislavi enkrat že osvojil naslov evropskega prvaka.

Telovadec Sašo Bertoncelj je na evropskem prvenstvu v Glasgowu na konju z ročaji osvojil srebrno odličje. Drugo mesto si je delil s Hrvatom Robertom Seligmanom. Zmagal je Irec Rhys McClenaghan. Bertoncelj si je pritelovadil tretjo kolajno na prvenstvih stare celine, leta 2010 v Birminghamu in leta 2014 v Moskvi je bil tretji.

Bojan Leskovec