Spomnimo, kako se je letos razpletlo 63. tekmovanje za pesem Evrovizije.

24. februarja smo izvedeli, da bo Slovenijo maja na Eurosongu v Lizboni zastopala Lea Sirk. Med osmimi tekmovalci, ki so si nastop v finalu priborili že v predizboru eno soboto poprej, so jo izbrale žirije glasbenih ustvarjalcev, radijska in televizijska žirija, pa tudi žirija nekdanjih slovenskih predstavnikov na Evroviziji.



63. tekmovanje za pesem Evrovizije v Lizboni

24. februarja smo izvedeli, da bo Slovenijo maja na Eurosongu v Lizboni zastopala Lea Sirk. Med osmimi tekmovalci, ki so si nastop v finalu priborili že v predizboru eno soboto poprej, so jo izbrale žirije glasbenih ustvarjalcev, radijska in televizijska žirija, pa tudi žirija nekdanjih slovenskih predstavnikov na Evroviziji.

Na drugem predizboru, 10. maja, je slovenski predstavnici na 63. tekmovanju za pesem Evrovizije Lei Sirk s skladbo Hvala, ne! uspelo “skočiti na krov” sobotnega finala priljubljenega glasbenega tekmovanja.

Lea Sirk je s skladbo Hvala, ne! kot predzadnja nastopila v obleki Davida Hojnika s štirimi spremljevalnimi plesalkami – Karin Putrih, Tajdo Kožamelj, Veroniko Škrlj in Anjo Möderndorfer ter spremljevalno vokalistko Karin Zemljič. Slovenska predstavnica je pesem odpela v slovenščini, v zaključku pa je dodala delček v portugalščini. Točko je tudi nekoliko nadgradila. Najbolj je izstopal premor sredi pesmi, poziv občinstvu, da se ji pridružijo pri prepevanju.

Do zadnjega slovenski predstavnici na stavnicah sicer ni kazalo najbolje, a je po prvih dveh vajah in generalki zainteresirana javnost na novo odkrila slovensko pesem in predstavnico. Opisali so jo kot drugačno, izstopajočo.

V soboto, 13. maja,  je na 63. Evroviziji slavila predstavnica Izraela Netta s skladbo TOY. Netta je vse od izida skladbe marca veljala za veliko favoritinjo za zmago, kar so kazale stavnice.

Videospot za pesem TOY je izmed vseh evrovizijskih tudi najbolj gledan na portalu YouTube. Kot je ob razglasitvi rezultatov povedala 25-letna pevka, je zelo srečna in ponosna na svojo državo. Netta v svoji skladbi, znotraj katere izkazuje različne glasovne sposobnosti, prepeva, da ni igrača, ampak borka za pravice ženk. Pesem je odpela pred regaloma s 112 figuricami mačk, spremljevalne plesalke na odru pa so oponašale značilne piščančje gibe.

Izrael je na Evroviziji zmagal že trikrat – v letih 1978 in 1979 ter 1998 po zaslugi Dane International.

Drugo mesto je Eleni Foureira s pesmijo Fuego priborila Cipru. Moderno pop pesem z močnim latinskim beatom je odpela oblečena v tesno prilegajočem se svetlečem kostumu in v družbi soplesalk, njen nastop so popestrili ognjeni plameni.

Na tretje mesto se je uvrstila Avstrija. Njen predstavnik, 34-letni pevec Cesar Sampson, ki je zapel pesem Nobody But You, sicer že ima nekaj izkušenj z Evrovizijo. Kot spremljevalni vokalist je sodeloval z bolgarsko pevko Poli Genova leta 2016 in prav tako bolgarskim pevcem Kristianom Kostovom leta 2017.

Slovenija se je z Leo Sirk in skladbo Hvala, ne! uvrstila na 22. mesto. Slovenska predstavnica je zaigrane tehnične težave iz predizbora v finalu spremenila v vzklik “Ustavite glasbo!” in občinstvo pozvala, naj zapoje z njo.

V finalu letošnje Evrovizije, ki je potekala pod motom Vsi na krov!, so nastopili predstavniki 26 držav – 20 najboljših iz dveh predizborov, Portugalska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki “velikih pet” – Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije.

Bojan Leskovec