Kruh je v primernih količinah živilo, ki ga ob pravilno sestavljenem jedilniku s primernim kaloričnim deficitom brez težav vključimo v naš zdrav jedilnik za izgubo kilogramov

Kruh velja za slovensko tradicionalno živilo, tudi v decembru je pomembna sestavina prazničnih pogrinjkov. Je sinonim dobrote in simbol blaginje, v zadnjem času pa, pogosto neupravičeno, tudi krivec za odvečne kilograme. Ali kruh res redi, se sprašujemo v tokratni rubriki »Veste, kaj jeste?«, do odgovorov nam je pomagala prehranska strokovnjakinja, Anja Zupan.

“Vsako živilo je lahko v primernih količinah del naše zdrave prehrane, pa naj si bo to pri izgubi ali vzdrževanju kilogramov. Zato določeno živilo, kot je v tem primeru kruh, ni edini krivec za to, ali bo naša dieta uspešna ali ne. Največji faktor je razlika med našim energijskim vnosom in porabo. Pri kruhu je treba upoštevati, da so kruhi, ki so pripravljeni iz polnozrnatih mok, koristnejši za naše zdravje. Polnozrnata vsebuje več prehranske vlaknine in vitaminov ter mineralov.” Anja Zupan

 

Vir: SpoznajPrehrano

Peter Močnik