Katere odvečne stvari sprejemajo slovenske dobrodelne organizacije in društva?

Največja svetovna humanitarna organizacija Rdeči križ v Sloveniji za svoje uporabnike zbira pomoč v obliki hrane in rabljenih oblačil. Bele tehnike in pohištva v skladiščih ne sprejemajo, lahko pa vaše podatke posredujejo naprej osebam, ki bi tovrstne stvari potrebovale; veseli so tudi obutve, posteljnine, igrač, opreme za dojenčke. Podobne stvari zbira tudi Slovenska Karitas, pravi Peter Tomažič, ki poudarja:

“Zbiramo taka oblačila, kot bi jih oblekli vi, če bi šli v javnost. Naši uporabniki in prejemniki pomoči so že tako prizadeti zaradi svoje stiske, želimo ohranjati njihovo dostojanstvo in jim izročati primerna oblačila.”

Brisače in odeje poleg drugih stvari, kot so ležišča in hrana za živali zbirajo tudi v slovenskih zavetiščih za živali. Staro pohištvo lahko oddate Reto centru. Pokličete jih, poveste, kaj imate na voljo, pridejo, odpeljejo, predelajo oziroma popravijo pohištvo in ga prodajo v svoji ljubljanski prodajalni. Če imate odvečne knjige, pa so za vas primerne Knjigobežnice. Vse skupaj se je začelo na Facebooku, pravi Nina Kožar, izmenjava pa poteka “na ulici”:

“Ljudje knjige pustijo v kakšnem pomembnem kotičku ali za to namenjeni hišici. Okoli 190 jih je v Sloveniji v mestih in manjših krajih. Vzame pa kdor želi.”

Manjše drobnarije lahko prinesete tudi v ljubljanski Smetumet, kjer iz odpadkov izdelujejo uporabne stvari, kot so recimo torbe ali nakupovalne vrečke, vaših “ostankov” pa bodo veseli tudi v centrih ponovne uporabe, raznih društvih, ki se recimo ukvarjajo z varstvom otrok, v vrtcih in šolah, če jim boste prinesli material za ustvarjanje.

Andreja Gradišar