Izjemna slovenska računalničarka dr. Marinka Žitnik našla rešitev za boljše obvladovanje polifarmacije

Dr. Marinka Žitnik je razvila prvo računsko metodo, ki omogoča napovedovanje stranskih učinkov kombinacije različnih zdravil. Algoritmi koristijo tako raziskovalcem kot zdravnikom, saj številna obolenja zahtevajo zdravljenje z več zdravili hkrati. Kar pa ima lahko številne tudi negativne posledice.

Računalnik – umetna inteligenca se namesto človeka prebije skozi goro različnih kombinacij in podatkov o zdravilih. Sliši se skoraj neverjetno, vendar strokovnjaki ocenjujejo, da se bo do leta 2020 količina podatkov v medicini podvojila kar na vsakih deset tednov. Po besedah dr. Marinke Žitnik nove tehnologije spreminjajo medicino in omogočajo povsem drugačen pogled v telo, na zdravje in bolezen.

Dr. Marinka Žitnik je matematičarka in računalničarka in raziskovalka na Oddelku za računalništvo Univerze Stanford v Združenih državah Amerike. Pojasnjuje, da lahko raziskovalci z novo metodo modelirajo različne kombinacije zdravil. Ugotavljajo, ali so kombinacije zdravil škodljive ali ne, kakšne stranske učinke povzročajo in kakšna je verjetnost, da dve zdravili, vzeti skupaj, povzročata točno določen stranski učinek.

Slovenski zdravniki napišejo že več kot 17 milijonov receptov na leto. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje ima vsak družinski zdravnik v svoji ambulanti kar okrog 200 pacientov, ki vsakodnevno jemljejo celo deset ali več zdravil hkrati.

Dr. Marinka Žitnik je razvila algoritem, ki napove, kateri stranski učinki se lahko pojavijo ob jemanju dveh ali več zdravil hkrati. Obvladovanje polifarmacije zahteva veliko znanja, volje in sodelovanja. Znanje in delo dr. Marinke Žitnik – tokratne sogovornice oddaje Ultrazvok – bo pripomoglo k napredku na tem področju.

Iztok Konc