Torkov kviz

“Pisma z neba”

Snežinke že od nekdaj privlačijo človeško radovednost

8393939142_b8cfa966e8_o
foto: Flickr

Vsaka snežinka je zgodba zase, »pismo z neba«, je zapial raziskovalec snega Nakaya, ki je tudi ustvaril prvo sistematično klasifikacijsko shemo ter snežinke razdelil v 41 različnih tipov. A najpogosteje se uporablja klasifikacija Mednarodne komisije za sneg in led, ki je nastala leta 1951 ter definira sedem glavnih oblik snežnih kristalov. Zanimivost pri snežinkah je torej njihova raznolikost, čeprav imajo vse oblike snežink heksagonalne elemente, torej vse snežinke so šesterokotne. Zakaj je tako pa razloži doc. dr. Gregor Skok s Katedre za meteorologijo na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

“To je povezano z razporejenostjo molekul vode, ki ima heksagonalno obliko in ta oblika se potem odraža tudi na ledenih delcih. Treba pa je poudariti, da čeprav imajo nekateri ledeni kristali zelo lepo in simetrično obliko, večina ni takih.”

Niti dve snežinki nista povsem enaki. Se pa postavlja vprašanje ali (in zakaj) je delitev snežink na skupine in različne klasifikacije sploh smiselna, če so snežinke tako raznolike?

“Oblika snežink je povezana tudi s tem kako hitro padajo, kako hitro se večajo. Vse to vpliva na količino in intenziteto padavin ter posledično pripomore pri napovedovanju vremena.”