Peter Črtomir Gorjanc: Vsak človek ima obdobja osamljenosti

Gospod Peter Črtomir Gorjanc je eden tistih, ki so se na prihod v Dom starejših sistematično pripravljali. Nekako si je sicer predstavljal, da se v življenju ne bo pretirano ukvarjal s starostjo, blizu mu je bila misel o »večnem zdravju«, ki pa jo je ob bolezni moral nekoliko »korigirati«, kot sam pravi. Kljub vsemu je zdaj v domu zelo zadovoljen.

Na selitev sem se pripravljal sistematično, zato kakšnih večjih presenečenj nisem doživel, da pa je ta Dom res enkraten, smo že večkrat slišali. Šel sem pogledat vse 4 domove v okviru Koroških domov starostnikov in se odločil za tega v Slovenj Gradcu. Sem individualist in sem zelo zadovoljen, da imam svojo sobo.

»Življenja si ne slikajte po željah, ampak realno,« še doda. Ni varno, da bi v veliki hiši živel sam, v Domu je poskrbljeno za vse. Tudi upokojitev je dočakal povsem mirno, pričakoval je drugačno obdobje.

Sicer pa sem delal kot univerzitetni diplomirani gradbeni inženir. Veste, če bi imel še eno možnost, bi se odločil za kaj drugega. Raje bi bil družboslovec. Zelo me na primer zanima vprašanje, kaj bo z našim svetom. Včasih smo se vsepovsod vozili s kolesom, danes z avtomobili onesnažujemo zrak samo zaradi udobja.

Vsako jutro telovadi, hodi, bere. Sam je napisal tri knjige in več kot sto člankov, rad piše kritike družbenih razmer. Upokojencem pa priporoča knjigo Hendrika Groena: Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let – Do konca se živi.

Lucija Fatur