Praznične in proste dneve bodo številni izkoristili tudi za obisk gora. Obisk visokogorja je te dni zaradi zimskih razmer in nizkih temperatur zahteven in primeren le za dobro pripravljene in izkušene gornike, ki se znajo gibati v zimskih razmerah. Gorski reševalci in Planinska zveza Slovenije zato priporočajo pravo izbiro ciljev, samo odgovornost in skrb za lastno varnost pa morata biti na prvem mestu. Prispevek Aljane Jocif.

V zimskih razmerah so gore le za izkušene gornike

Praznične in proste dneve bodo številni izkoristili tudi za obisk gora. Obisk visokogorja je te dni zaradi zimskih razmer in nizkih temperatur zahteven in primeren le za dobro pripravljene in izkušene gornike, ki se znajo gibati v zimskih razmerah. Gorski reševalci in Planinska zveza Slovenije zato priporočajo pravo izbiro ciljev, samo odgovornost in skrb za lastno varnost pa morata biti na prvem mestu. Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec pri Planinski zvezi Slovenije in alpinistični inštuktor opozarja:

Oprema je danes lahko dostopna, težava je, ker ljudje te opreme ne znajo opozarjati. Resnično veliko mero znanja in preudarnosti zahteva hoja v gore te dni. Dnevi so krajši, koče so zaprte, v gorah je sneg, kar pomeni, da obstaja nevarnost plazov. Tisti, ki imajo opremo in nimajo izkušenj, in si želijo obiska sredogorja ali visokogorja, svetujemo naj gredo v gore z gorskimi vodniki.

Pozimi se razmere v gorah lahko hitro spremenijo, če izčrpamo vse možnosti, si moramo postaviti bivak oziroma skopati luknjo v sneg. Cepin in palice v gorah ne sodijo skupaj in so lahko smrtno nevarne.

Aljana Jocif