Aktualno

Se moramo zdaj res razstrupiti?

Razstrupljanje je magična beseda, s katero spretno krmarijo oglaševalci.

scale-403585_1920
foto: mojzagrebinfo

Pred tedni je Lekarniška zbornica Slovenije objavila podatek, da se Slovenci decembra, torej v najbolj prazničnem mesecu leta, v povprečju zredimo za kar 2 kilograma. Pojemo veliko več nezdrave hrane, sladkorja in popijemo več alkohola. Takšno prenajedanje v kombinaciji s stresnimi pripravami na praznike obremenjuje naše telo. Januar je potem za marsikoga mesec, ko poseže po drugi vrsti ekstrema, recimo postu ali razstrupljanju s pomočjo različnih prehranskih dopolnil, ki so na trgu. Nekatera pospešujejo prebavo, druga oblika so tako imenovani diuretiki, ki so lahko, kot opozarja doktorica Urška Blaznik iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, celo nevarni. Pospešujejo namreč izločanje vode iz organizma in če je v zadostni meri ne vnašamo nazaj, lahko pride do dehidracije, utrujenosti in manjše koncentracije. V oglasih za razstrupljanje se pogosto pojavljajo tudi zdravilne rastline, kot je recimo pegasti badelj. Ta je prvotno namenjen zdravljenju in ne dopolnjevanju prehrane. Zdravstvene trditve v povezavi z zdravilnimi rastlinami so za zdaj pogojno dovoljene, ker se Evropska komisija še odloča, kaj konkretno bo naredila na tem področju. Po besedah doktorice Urške Blaznik kmalu ne bomo več brali in slišali tovrstnih zavajajočih izjav.

“Razstrupljanje je magična beseda, ki jo uporabljajo predvsem v marketinške namene v smislu, da nas spravi v stisko. Ker vsi nekako grešimo in ta beseda deluje kot nekakšno očiščenje. Čisto v osnovi pa gre za zavajanje. Ljudje niti ne vedo, pred čim naj bi se razstrupili, niti ne vedo, na kakšen način.”

Naš organizem se na prehranska dopolnila lahko odzove slabo. Gre namreč za koncentrirane vire hranil in zdravilne rastline, ki imajo določene biološko aktivne snovi. Na to se lahko ob pretiravanju naše telo tudi negativno odzove. S prehranskimi dopolnili lahko našim jetrom naredimo več škode kot koristi, zato je pomembno, da se zavedamo, da so ta namenjena zgolj kratkoročnemu učinkovanju. To so pripravki za dopolnjevanje prehrane in ne nadomeščanje oziroma kompenzacijo nezdrave prehrane. In nenazadnje, kot opozarja prehranska terapevtka Alja Dimic, naše telo je samo sposobno razstrupljanja z jetri, črevesjem, kožo, pljuči in urinarnim traktom.

“Veliko prehranskih dopolnil vsebuje neka veziva oziroma snovi, ki se lahko spet nalagajo na jetra in še dodatno obremenijo razstrupljevalne organe. Mi pa mislimo, da delamo boljše. Če ne bomo najprej poskrbeli za svojo prehrano, ne bomo naredili nič.”

V januarju so ob zadostnem gibanju smiselne tako imenovane razstrupljevalne diete z več sadja in zelenjave, juh in enolončnic, manj mesa in več gibanja. Vsekakor pa je bolj kot to, kaj in koliko smo jedli med božičem in novim letom, pomembno, kako se bomo prehranjevali od novega leta do božiča.