Pol odstotka dohodnine lahko namenimo v dobrodelne namene. Izpolniti je treba obrazec in ga posredovati finančni upravi. Odločitev velja do spremembe, lahko pa delež razdelimo med pet upravičencev. Kljub zakonski možnosti pa vsi zavezanci ne izkoristijo te možnosti, zgolj tretjina. Tudi o tem v pogovoru Zdenke Bakalar s Stojanom Glavačem s finančne uprave.

Lani največ zbrali Rdeči noski

Pol odstotka dohodnine lahko namenimo v dobrodelne namene. Izpolniti je treba obrazec in ga posredovati finančni upravi. Odločitev velja do spremembe, lahko pa delež razdelimo med pet upravičencev. Kljub zakonski možnosti pa vsi zavezanci ne izkoristijo te možnosti, zgolj tretjina.

Lani je pol milijona zavezancev namenilo pol odstotka dohodnine v dobrodelne namene. Skupaj 4,6 milijona več kot 5000 upravičencem z uradnega seznama za dobrodelne namene. Največ so zbrali Rdeči noski, dobrih 189 tisoč evrov. Stojan Glavač s finančne uprave:

Sledi Slovenska Karitas, Sklad 05, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zveza prijateljev mladine Moste Polje, Slovenska fundacija za Unicef, Slovensko društvo Hospic, Sonček – zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije in Europa Donna – slovensko združenje za boj proti raku dojk.

0,5 odstotka dohodnine, ki jo lahko razdelite na pet delov, namenite še do 31. decembra prek sistema e-davki, osebno ali prek telefona, če želite, da izbrane organizacije prejmejo vašo donacijo prihodnje leto. Denar tistih, ki se ne boste opredelili za nobeno organizacijo, pa bo šel v poseben sklad proračuna za razvoj nevladnih organizacij.

Zdenka Bakalar