Upokojeni gledališki ustvarjalec, pedagog in veteran vojne za Slovenijo, ki je že 54 let dedek Mraz

Karl Drago Seme je upokojeni gledališki ustvarjalec, pedagog, družbenopolitični delavec in veteran vojne za Slovenijo. Od leta 1990 do upokojitve leta 2000 je bil zaposlen v Premogovniku Velenje kot poslovodja in vodja izobraževanja strojnih mehanikov. Štiri leta je bil vodja vodičev v Muzeju premogovništva. Bil je tudi jamski reševalec in član predavateljskega aktiva Delavske univerze Velenje. Od 1964 je član Gledališke skupine Velenje in gledališki igralec, recitator, scenarist, režiser ter povezovalec. Njegovo življenje je polno zgodb ljudi vseh starosti, ki jih povezuje ena sama misel: verjeti v dobro. Njegova življenjska vloga pa ga predstavlja z vidika, ki ga najbolje razumejo otroci. Karl Drago Seme je že 54 let dedek Mraz. V prazničnem decembru ga je v enem izmed redkih trenutkov, ko ne deli nečesa še bolj pomembnega od daril, obiskal Jure K. Čokl.

Rojen je bil v rudarski koloniji v Dolu pri Hrastniku. Tam je spoznal težko življenje ‘knapov’, vendar tudi njegovo svetlejšo plat. Sočutje, medsebojno pomoč in solidarnost. Iz te izkušnje je zgradil tudi lik dedka Mraza, ki ga je po spletu okoliščin prvič zaigral pri rosnih sedemnajstih letih.

Dedek Mraz je tisto dobro, kar bi moralo biti v vseh ljudeh. Je veliko več od daril, je sporočilo mladim, da so zaželeni, da so del nečesa in da nekdo vidi, da so dobri do drugih.

Po dolgih letih bo odložil belo kučmo, plašč in sivo brado. Koliko otrokom, starejšim in vsem tistim, ki pogrešajo toplino, prijazno besedo in vsaj majhno pozornost, je v življenju polepšal dan, ne ve. Verjame pa, da bodo znali vsi tisti, ki sporočilno vrednost dedka Mraza razumejo, to nekoč prenesti naprej.

To je bistvo. Posaditi seme in gledati, kako raste in se razvija. Mislim, da sem posejal dobro seme. Ki bo raslo še dolgo. In če je tako, potem mi je uspelo. Meni in vsem tistim, ki prihajajo za menoj.

Morda bo oblačila oblekel še enkrat, da bo minilo natančno 55 let in da bo v Velenju zaživela Razstava ‘Siva kučma, bela brada’, ki jo načrtujejo. Potem se bo zagotovo poslovil. Kakor pravi, bo to lepo slovo – vrnil se bo k drugim pravljičnim bitjem, ki želijo ljudem vse dobro.

“Srečno!”, konča Karl Drago Seme. Oprostite – dedek Mraz.

Prvi