Janko Petrovec o božičnem vzdušju v večnem mestu

“V zadnjih letih smo se navadili, da je osrednja cerkev katoliškega sveta ob tem prazniku posebej lepo okrašena – pri tem tudi letos pomagajo slovenske roke. V petek sta v Rim znova prispela slovenska florista, Sabina Šegula in Peter Ribič, ki vatikanskim vrtnarjem pomagata pri cvetličnih aranžmajih,” okrasje Vatikana opisuje Janko Petrovec.

Rim ljubitelje adventnih sejmov, druženja ob kuhanem vinu in izvirnih okraskov po navadi razočara. “Letos lahko rečem, da je mesto lepše in bogatejše okrašeno kot v minulih letih, a precej bolj skromno kot v mestih srednje Evrope. Spomnili se boste lanskega škandala z osrednjo novoletno jelko na Beneškem trgu v Rimu, ki se je osula, komaj so jo dobro postavili. No, letos je mestna uprava nehala z eksperimentiranjem – po dobri stari navadi je najela sponzorja, in to je letos Netflix, ki je poskrbel za ošabno in gosto jelko.

Edino vprašanje, ki se je ob tem porajalo meščanom, je bilo: zakaj je na jelki rdeča zvezda – ali to pomeni, da je Italija že padla pod ruski blok?

Mimo tega – mesto se je po novembrskem predahu znova napolnilo s turisti in romarji, in tako bo do prvih dni januarja. Je pa res, da je rimska zima letos precej deževna, tako da pravega radostnega vzdušja ni čutiti. Morda vsaj delno tudi zato, ker je zaradi političnih in gospodarskih problemov Italije čutiti precej zaskrbljenosti,” pravi naš rimski dopisnik.

“Italijani pravijo: »Za božič z najbližjimi, za novo leto pa s komer hočeš.« In tega se kar držijo. V zadnjih dneh je bilo domala nemogoče dobiti vozovnico za vlak ali letalo s severa proti jugu, saj so se iz industrijsko razvitih mest mnogi vračali domov na Sicilijo, v Kalabrijo, Kampanjo ali Apulijo. Za novo leto je veliko različnih možnosti: ljubitelji snega bodo smučali v Cortini d’Ampezzo, Cormayeurju ali Sestrieru; ljubitelji mest bodo praznovali na trgih po vsej državi; ljubitelji sonca bodo emigrirali na jug Sicilije ter na Egadske, Eolske in Pelaške otoke. Zaenkrat kaže na precej lepo vreme vse do prvega januarja – nikjer pa ne bodo manjkali panetoni in pandori, se pravi tradicionalni italijanski božični šarklji,” še dodaja Janko Petrovec.

Andreja Gradišar, Janko Petrovec