Poslušamo novi album "Prav zdaj"

V Pesem v žepu prihaja legendarni kantavtor Adi Smolar s svojim novim, že šestnajstim albumom »Prav zdaj«. Na njem se loteva tematike življenja in smrti, ob tako resni vsebini pa za lažje sprejemanje v svojem slogu natrosi za dobršno mero humorja.

Adija Smolarja verjetno ni treba posebej predstavljati: vse od svojih kantavtorskih začetkov leta 1981, ob številnih že ponarodelih pesmih (Je treba delat, Jaz sem nor, Daleč je za naju pomlad …) in vedno dobro obiskanih koncertih je zagotovo eden naših najbolj prepoznavnih kantavtorjev. V svojih pesmih se loteva čisto vsakdanjih, življenjskih tematik, ki jih želi ljudem približati tako, da bi se zamislili in morda s pomočjo njegovih verzov celo našli pot do rešitve kakšnega problema.

Novi album “Prav zdaj” je zasnoval kot glasbeno pisano sporočilo o življenju in minljivosti. Nekatere pesmi prekipevajo od humornih domislic, druge so resnejše, v vsaki od njih pa se najde kakšen nasvet za poslušalce:

“Predvsem je pomembno, da samega sebe ne jemljem preveč resno. To je velika napaka ljudi, ki sebe in svoje probleme in kakršen koli položaj jemljejo preveč resno, ker takrat izgubijo stik sami s sabo. Moramo se zavedati, da smo vsi minljivi – in kot pravim v pesmi Prav zdaj: vsi živimo na enem majčkenem planetu, ki drvi skozi vesolje proti neskončnosti. In prav bi bilo, da bi se te svoje majhnosti – pa hkrati tudi veličine, ki pa se odraža lahko v naših dobrih dejanjih pa v naši ljubezni – da bi se tega še bolj zavedali.”

Adi Smolar, pogovor za Pesem v žepu

Prav koncerti pa so za Adija Smolarja tista najboljša priložnost, da svoja sporočila na čim bolj neposreden način približa ljudem:

“Ne maram imeti temnih dvoran. To jaz vedno lepo prosim, da mi luč prižgejo, da je tudi kontakt z očmi s publiko omogočen. Potem imam veliko pesmi, kjer z lahkoto spodbudim ljudi, da sodelujejo – ali da zapojejo kakšen del refrena ali da ploskajo, kakor koli že, se pravi, zelo mi je ljubo to, da skupaj sodelujemo, da skupaj ustvarimo nek lep spomin.”

Adi Smolar, pogovor za Pesem v žepu

Teja Klobčar