Rusinja, ki obožuje govejo juho in namesto vodke raje pije kar vodo

Maksimova Olga Vladimirovna, ko še ni bila poročena, danes Olga Kajba, ki jo vsi kličejo kar Olja, prihaja iz okolice gorovja Kavkaza, točneje iz rajona mesta Tuapse, ki leži tik ob obali Črnega morja ob nam bolj znanem olimpijskem Sočiju. Večje industrijsko mesto je pred več kot 23 leti zamenjala za manjši kraj tik ob slovensko-hrvaški meji Imeno in sama pravi, da ji življenje na podeželju veliko bolj ustreza.

Čeprav sta ruščina in slovenščina slovanska jezika in se večina Rusov po prihodu v deželo na sončni strani Alp relativno hitro nauči osnov novega jezika, so Olji nekatere besede povzročale nemalo preglavic.

“S taščo sva začeli skupaj kuhati, da sem se naučila tudi sama priprave slovenskih jedi pa sem dvignila žlico in vprašala, kaj je to, prav tako pri vilici, nožu, ki ga tudi mi poimenujemo enako. Največjo težavo pa sem imela pri zajemalki. Po domače vsi rečejo šefla, mi pa rečemo polovnik in sama nikakor nisem našla nobene podobnosti ali podobne asociacije, da bi si zapomnila to besedo. Tašča mi je rekla kar – napiši si na čelo – pa sem si napisala in nato končno tudi zapomnila.”

Čeprav se je na življenje v Sloveniji že povsem dobro navadila, pa z leti postaja vse bolj nostalgična, pravi.

“Rada kvačkam in ustvarjam ročno. Doma imam prenosni računalnik in si vklopim kakšno zanimivo serijo, po možnosti sinhronizirano v ruščino ali pa kakšen ruski film, včasih tudi staro komedijo, dam slušalke na ušesa in ustvarjam ter obenem poslušam. To si privoščim prav vsak dan, to je zame in za mojo dušo prava relaksacija.”

Še lepše darilo za njeno dušo pa bo za Olgo Kajba obisk družine v Rusiji naslednje leto – če bo vse po sreči in načrtu, se ji bo namreč uresničila želja in bo zopet videla rojstni kraj in svoje domače.

Tadeja Bizilj