Viteško dvorano v gradu Brežice krasijo edinstvene baročne freske z mitološko vsebino.

Graščaki, gradovi, vitezi že od nekdaj burijo našo domišljijo in zato ni čudno, da imamo v mnogih slovenskih krajih najrazličnejše grajske prireditve, srednjeveške tržnice, sejme in druge bolj ali manj posrečene prireditve na to temo. V nekaterih primerih si lahko privoščimo srednjeveško pojedino ali pa celo prespimo v katerem od gradov, spet drugod pa lahko občudujemo grajsko stavbo, kjer posebno pozornost pritegnejo tako imenovane viteške dvorane. Ena takih je tudi viteška dvorana v gradu Brežice ( tu domuje Posavski muzej Brežice), ki je zagotovo nekaj posebnega. Krasijo jo namreč baročne freske, ki so edinstvene na Slovenskem in zato je celotna dvorana prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino.

Nastanek te dvorane sega v konec 17. in začetke 18. stoletja, ko je plemiška rodbina Attems spremenila brežiški grad v reprezentativni dvorec. Takrat so s prezidavo oziroma rušenjem dveh ločenih prostorov dobili veliko enotno dvorano, ki nosi danes ime viteška dvorana. In o njej bo tekla beseda v Nedeljski reportaži.

Sogovorniki

Oži Lorber, kustosinja za umetnostno zgodovino v Posavskem muzeju Brežice.

Aleš Vene, akademski restavrator v Posavskem muzeju Brežice.

Andreja Matijevec, koordinatorka in organizatorka kulturnih programov v Posavskem muzeju Brežice.

 

Doc. dr. Franci Lazarini znanstveni sodelavec Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU v Ljubljani.

 

Dvorana

V oddaji boste slišali, da se je izraz viteška dvorana začel uveljavljati šele v 18. in 19. stoletju, ko so zaradi neke nostalgije za srednjim vekom in vitezi začeli v gradovih večje dvorane imenovati kar viteške dvorane, čeprav te z vitezi niso imele nikakršne povezave.

Tudi v Posavskem muzeju v Brežicah se je viteška dvorana najprej imenovala slavnostna dvorana. Pred desetletjem pa je dobila sedanje ime. Najbolje, da si sposodimo opis, ki so ga na svoj spletni strani objavili v Posavskem muzeju Brežice:

"Viteška dvorana s svojo fresko poslikavo je edinstvena iz tega časa na Slovenskem. Zaradi impozantnega, v celoti poslikanega dvoranskega prostora je prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino, vključena v sklop muzejskih zbirk.

Dogajanje

Viteška dvorana je prostor, kjer se vedno nekaj dogaja.

 

Milan Trobič