Ultrazvok

Sodelovanje zdravnikov v korist triletne deklice

Laparoskopska odstranitev tumorja potekala gladko in brez zapletov

robi2
Od leve proti desni: instrumentarka, Robert Kordič, Simon Hawlina.
foto: UKC Ljubljana

Slovenska medicinska stroka ne zaostaja za največjimi svetovnimi centri. V koraku s časom smo tako na področju novih diagnostičnih postopkov in pri uvajanju sodobnih metod zdravljenja. Pred dobrim mesecem sta kirurga ljubljanskega Kliničnega centra prvič z laparoskopom odstranila tumor nadledvične žleze pri triletni deklici. Ta je lahko bolnišnico zapustila že dva dni po operaciji in zdaj brez zapletov okreva v domači oskrbi.

Operirano deklico zdaj na operacijo spominjajo le še štiri manjše ranice na trebuhu. Zdravniki pričakujejo, da zaradi bolezni in kirurškega posega v življenju ne bo imela težav. Laparoskopski posegi pri odraslih so že standard. Po besedah urologa Roberta Kordiča, ki na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana vodi Oddelek za otroško kirurgiju, je pri otrocih zaradi majhnosti, potrebna še večja previdnost in natančnost.

Nadledvični žlezi ležita nad ledvicama. V krvni obtok izločata hormone – najbolj znana sta adrenalin in stresni hormon kortizol. Pri otrocih je tumor nadledvičnice zelo redek. Laparoskopska odstranitev tumorja nadledvične žleze pri triletni deklici je združila različne strokovnjake. Zdravnike s Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, z oddelka za urologijo in s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni.