Velika slovenska kuharica

Stoletje in pol kuharske recepture, ki je zapisana v slovenskem jeziku

Pred 150. leti je izšla prva izvirna slovenska kuharica, ki ji zaradi dolge tradicije v Evropi ni para, v Sloveniji pa velja za temeljno kuharsko knjižno delo, ki je z dopolnitvami, dodajanjem receptov, izpuščanjem, posodabljanjem in spreminjanjem, letos doživelo že trideseto izdajo. Avtorica prvega v slovenskem jeziku napisanega priročnika s podnaslovom Navod okusno kuhati navadna in imenitna jedila, ki ni le zbirka kuharskih receptov, ampak velika knjižna uspešnica, je bila Magdalena Pleiweis. Knjiga, ki je na potovanju od generacije do generacije vstopala v različne kulturne, socialne in zgodovinske okoliščine, danes šteje 3000 receptov. Poezijam Franceta Prešerna sledi kot druga največja prodajna uspešnica. O Veliki slovenski kuharici v oddaji Kulturni fokus, v kateri se bo Magda Tušar pogovarjala s sestro Bernardo Gostečnik, ki je skrbno predelala vsebino knjige, dodala in odvzela nekaj receptov in urednico knjige Nino Žitko Pucer, zgodovinar dr. Luka Vidmar pa prihaja iz Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.