Jutranji pogovor z zagrebško sodelavko Tanjo Borčić Bernard

Zagreb je zadnja leta postal sinonim za božični sejem. V izboru najboljših evropskih božičnih sejmov, ki ga že nekaj let prireja in objavlja spletni portal European Best Destinations, je lani že tretje leto zapored osvojil prvo mesto. Letos uspeha ne bo mogel ponoviti in nadgraditi, saj pravila spletne strani, mestu po treh zamagah ne dovolijo več tekmovati.

Božičnih pet tednov je lani Zagrebu navrglo 68 milijonov evrov. Letos bodo naredili pomemben ekološki korak, saj je mesto gostincem priporočilo uporabo papirnatih kozarcev in krožnikov.

Hrvaško je spet zajela nogometna mrzlica, saj je kapetan hrvaške nogometne reprezentance Luka Modrić eden glavnih kandidatov za še eno prestižno nagrado. Nocoj bodo namreč v Parizu podelili Zlato Žogo, hrvaški mediji pa napovedujejo, da bi jo lahko dobil prav Luka Modrić.

Še ena nenavadna tema te dni polni hrvaški tisk. Gre za dogodek izpred treh let, ko je član neke slavonske folklorne skupine na javni prireditvi policistki, ki je nadzorovala to prireditev, zapel tradicionalni slavonski napev, za katerega je policistka ocenila, da je žaljiv. To je potrdilo tudi hrvaško sodišče, ki ga je te dni obsodilo na 270 evrov denarne kazni.

V hrvaških medijih so se razvnele razprave, kdo ima prav- folklorist ali policistka. Eni so mnenja, da gre za omejevanje svobode govora, za zatiranje umetniške ustvarjalnosti, drugi so navdušeni nad odločitvijo sodišča, saj je to pomemben precedenčni primer, ki naj bi stopil na prste razširjenemu seksizmu v hrvaškem javnem diskurzu.

 

Bojan Leskovec