O posegu na možganih, ki številnim spremeni življenje, in o zdravniku, ki si ne zatiska oči pred neželenimi učinki

Nevrolog dr. Dejan Georgiev z Nevrološke klinike UKC Ljubljana skrbno spremlja neželene učinke operacije, ki jo opravi pri bolnicah in bolnikih. »Zaradi raziskovalnega dela sem boljši klinik in obratno.« Njegovo delo ni neopaženo in že odmeva tako doma kot v tujini. Dr. Georgiev zdravi bolnike z mišično distonijo. Najbolj trdovratne oblike bolezni skuša odpraviti z revolucionarno, zahtevno operacijo – s tako imenovano globoko možgansko stimulacijo. Ta številnim popolnoma spremeni življenje.

Mišična distonija je huda nevrološka bolezen, za katero je značilno nehoteno krčenje mišic. Strokovnjaki ocenjujejo, da ima distonijo kar približno 500.000 Evropejk in Evropejcev. Med njimi so odrasli – pri njih se bolezen običajno pojavi po 45. letu starosti – pa tudi otroci in mladi.

Mišična distonija je motnja gibanja. Zdravniki lahko bolnicam in bolnikom pomagajo z zdravili, z injekcijami toksina botulina in z operacijo. Lažje oblike distonije zdravijo ambulantno, hujše bolnike hospitalizirajo. Za polno vključitev v življenje pa sta pomembni tudi fizioterapija in delovna terapija.

Dr. Dejan Georgiev ni samo zdravnik klinik, je tudi raziskovalec. Raziskovalno skupino, v kateri je sodeloval, je zanimalo, ali pusti operacija – globoka možganska stimulacija – tudi neželene posledice. »Kljub stranskim učinkom je kakovost življenja bolnikov, ki so bili operirani, boljša.« Njihovo delo ni ostalo neopaženo. Dr. Georgiev je pred kratkim v hudi mednarodni konkurenci prejel nagrado farmacevtske družbe Medis.

Iztok Konc