Aktualno

Božič po svetu

Kako praznujejo v Etiopiji, na Irskem, v Mehiki, Rusiji in na Japonskem?

46302519332_87c54eb42e_k
foto: Kelly Mercer

Božič na Japonskem je od zunaj zelo podoben božiču v Evropi, pravi Vesna Stopar iz Genki centra:

“Imajo lučke in jelke, a dejansko je božič bolj podoben našemu valentinovemu. Navada je, da 24. decembra zvečer praznuješ skupaj s svojim partnerjem, greš na romantično večerjo. Tudi božična darila izmenjajo med partnerji. Običajno medvedke, čokolade, nakit, prstane.”

Irski božič je popolnoma drugačen, pravi Laura Jarc, ki je iz Dublina: “Vsi se na večer zberemo v lokalnem baru, pridejo vsi prijatelji iz otroštva, ki jih že dolgo nisi videl. Božični večer nato preživimo doma, odpiramo darila. Potem imamo veliko družinsko večerjo, po kateri se sploh ne moremo več premikati, ker smo tako polni.” Obilna božična večerja je značilna tudi za Mehiko, kjer s pripravami na praznovanje začnejo že sredi decembra, je razložil Carlos Pascual:

“V Mehiki se na božično praznovanje pričnemo pripravljati 16. decembra s »posadami« – tradicionalnimi zabavami, ime katerih bi lahko prevedli kot prošnja za zavetišče. Vsako noč je ena zabava. Na njih je polno piñat, sadja za otroke, jemo sadje, ki je značilno za to obdobje v letu, otroci prepevajo tradicionalne katoliške pesmi. Hodijo od hiše do hiše, za vstop morajo zapeti, zapojejo tudi tisti, ki so notri, nato pa lahko vstopijo. To simbolizira Marijino in Jožefovo iskanje prenočišča. Posade trajajo do 23. decembra.”

V Rusiji in Etiopiji božič večinoma praznujejo januarja, saj je največ ljudi tam pravoslavne vere. V Rusiji je bil to nekoč prepovedan praznik, se spominja Olga Kajba, a pravi, da so pogumni koledniki kljub temu hodili od doma do doma. Eyachew Tefera iz Etiopije pa poudarja, da je božič v njegovi domovini pomemben praznik, prej se tudi postijo. Zanimiva pa je igra, ki jo igrajo na božično jutro, imenuje se gena:

“To je kot hokej. Veseli fantje jo igrajo na njivah, jaha se konje ter zraven izraža veselje na Jezusovim rojstvom.”