Na Kitajskem sicer ne vlada zahodnjaška predbožična mrzlica, trgovci pa si kljub temu želijo pospešiti potrošnjo, ki zadnje mesece zaradi trgovinskega spora z ZDA, upada. Aretacija hčerke ustanovitelja najbolj znanega kitajskega visokotehnološkega podjetja Huawei v Kanadi , je šokirala kitajsko javnost. Nekatere ugledne poslovne institucije, kot na primer londonski The Economist, ocenjujejo, da bo posledice te afere čutil ves svet.

Jutranji pogovor z našim pekinškim sodelavcem Urošem Lipuščkom

Na Kitajskem sicer ne vlada zahodnjaška predbožična mrzlica, trgovci pa si kljub temu želijo pospešiti potrošnjo, ki zadnje mesece zaradi trgovinskega spora z ZDA upada. Aretacija hčerke ustanovitelja najbolj znanega kitajskega visokotehnološkega podjetja Huawei v Kanadi je šokirala kitajsko javnost. Nekatere ugledne poslovne institucije, kot je londonski The Economist, ocenjujejo, da bo posledice te afere čutil ves svet.

“Ni naključje – Huawei je najuspešnejše visokotehnološko kitajsko podjetje. Med državami gre za boj, kateri bo uspelo razviti peto generacijo mobilne tehnologije 5G – tisti, ki bo obvladoval ta trg, tisti bo prevzel tehnološko vodstvo na svetu. Pravijo, da je Kitajska s Huaweiem in umetno inteligenco korak pred Evropo in Združenimi državami.”

Bojan Leskovec