“A je Kobilca odprta danes?”

Kulturne ustanove z več kot 300 brezplačnimi dogodki obeležile Ta veseli dan kulture

foto: Tasos_Lekkas

Danes obeležujemo Ta veseli dan kulture, ki je posvečen zaznamovanju obletnice rojstva pesnika Franceta Prešerna. Tako so že 19. leto zapored kulturne ustanove po državi brezplačno odprle svoja vrata. V minulih letih se je število obiskovalcev na ta dan gibalo okrog 30 tisoč. V Ljubljani, kjer je takšnih ustanov največ, se odvija več sto različnih brezplačnih dogodkov – od predstav, koncertov, predavanj in delavnic. Med razlogi za obisk je na prvem mestu cenovna dostopnost, obiskovalce pa pritegne tudi želja po kulturnem doživetju:

Vsak dan se s kolesom vozim mimo in sem rekel, danes bom prišel, ker je zastonj. Od zadnjega obiska je spomin že zbledel, pa je to super. A je Kobilica odprta danes? No, koliko je drugače vstopnina? 5, 10 evrov? Za upokojenca je to lep znesek.

Narodna galerija 7 evrov, Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova 5, Muzej novejše zgodovine 4 evre in pol, Prirodoslovni muzej 4 evre. Toliko morajo na kakšen drug navaden dan za vstopnico odšteti odrasli, upokojenci in šolarji nekaj manj. Prav slednjih je bilo vsaj v dopoldanskih urah v muzejih in galerijah danes največ. Učence Glasbene šole v Zavodu Svetega Stanislava je spremljal ravnatelj Drago Arko, ki je poudaril pomembno vlogo tega dneva.

To je zelo dragoceno, da povabijo ljudi, predvsem mladino. To je namreč sestavni, bistveni del človekove izobrazbe.

Natančen razpored dogajanja je dostopen na spletni strani Evropskega leta kulturne dediščine.