Divji losos ima boljše razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami od gojenega lososa

Da je meso divjih lososov bolj kvalitetno od mesa gojenih, je dobro znano, a raziskava, ki so jo opravili na ZPS v sodelovanju s partnerji kaže, da so tudi gojeni lososi kvalitetno živilo. Na prehranski test so uvrstili šest predpakiranih zamrznjenih lososov v filejih, dva gojena in štiri divje. Preverili so, kako ugodna je njihova maščobnokislinska sestava, zanimalo jih je tudi, ali vsebujejo zdravju nevarne snovi, kot so težke kovine. Večina lososov, tudi gojenih, se je na testu odrezala dobro.

“Losos je vir kakovostnih hranil, v primerjavi z nekaterimi drugimi ribami je tudi manj obremenjen s težkimi kovinami, zato ga lahko brez težav vključite v uravnoteženo prehrano.” prehranska strokovnjakinja Nika Kremić, ZPS

 

 

Vir: ZPS

Peter Močnik