Poleg količine zaužitih maščob je zelo pomembno tudi, kakšne maščobe uživamo. Uživanje nenasičenih namesto nasičenih ugodno vpliva na zdravje.

Maščobe, tako kot ogljikovi hidrati in beljakovine, sodijo med makrohranila, ki jih človeško telo nujno potrebuje. Potrebujemo jih za tvorbo hormonov, tudi zato, da bolje izkoristimo za absorpcijo maščobotopnih vitaminov. So tudi pomemben vir maščobnih kislin in služijo kot vir energije in izolator. Smernice zdravega prehranjevanja priporočajo, naj maščobe sestavljajo 30 odstotkov dnevnega energijskega vnosa, poudarja mag. Anja Pristavec, inženirka prehrane. Poleg količine zaužitih maščob pa je zelo pomembno tudi, kakšne maščobe uživamo. Različne maščobe imajo namreč zelo različen vpliv na zdravje.

– Različne maščobe imajo zelo različen vpliv na zdravje, zato je treba biti pozoren na vrsto zaužitih maščob. Dokazano je, da zamenjevanje nasičenih maščob z nenasičenimi ugodno vpliva na uravnavanje holesterola v krvi.
– Največ nasičenih maščob, katerih uživanje želimo omejevati, vsebujejo živalske maščobe in olja iz rastlin, ki rastejo v toplem podnebju (predvsem kokosovo in palmino olje)
– Nekatere maščobe so esencialne, kar pomeni, da jih je nujno zaužiti s prehrano. Še posebej koristne so dolgoverižne omega-3 maščobne kisline, s katerimi so bogate mastne morske ribe (sardine, slanik, skuša, losos), pa tudi postrvi.
– Kot rastlinsko olje pri pripravi živil se še posebej priporoča olivno olje; poleg ugodne maščobno-kislinske sestave ga odlikuje tudi vsebnost drugih koristnih snovi, npr. vitamina E in antioksidantov.
– Pri hladni uporabi (npr. na solatah) priporočamo tudi uporabo lanenega in konopljinega olja ter olja iz oljčne ogrščice, ki predstavljajo dobre vire omega-3 maščobnih kislin.
– Pri peki priporočamo uporabo obstojnejših olj z več oleinske kisline, npr. olivnega in repičnega olja ter namenskih mešanic rastlinskih olj.
– Maščobe shranjujmo zaprte v temnem in hladnem prostoru, s čimer upočasnimo njihovo oksidacijo.”
VIR: Inštitut za nutricionistiko

Peter Močnik