Slovenija je dežela, kjer že desetletja prevladuje tako imenovana mokra kultura. Po porabi alkohola smo namreč visoko nad evropskim povprečjem, ki pa je že tako skoraj dvakrat višje kot svetovno. Letno popijemo 10,5 litra čistega alkohola na prebivalca starejšega od 15 let, pivske navade pa se že desetletja ne spreminjajo. Posebej zaskrbljujoče je, da narašča poraba alkohola med mladostniki in mladimi, še posebej med dekleti. Stroški zaradi škode, ki jo imamo zaradi tega že več kot dvakrat presegajo koristi, kot jih ima zaradi trošarine državni proračun, ugotavljajo danes na 10. nacionalni konferenci o alkoholni politiki. Tam je bila tudi Helena Lovinčič.

O najnovejših ugotovitvah so razpravljali na 10. nacionalni konferenci o alkoholni politiki

Slovenija je dežela, v kateri že desetletja prevladuje tako imenovana mokra kultura. Po porabi alkohola smo namreč visoko nad evropskim povprečjem, ki pa je že tako skoraj dvakrat višje kot svetovno. Letno popijemo 10,5 litra čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let, pivske navade pa se že desetletja ne spreminjajo. Posebej skrb vzbujajoče je, da se povečuje poraba alkohola med mladostniki in mladimi, še posebej med dekleti. Stroški zaradi škode, ki jo imamo zaradi tega, že več kot dvakrat presegajo koristi, kot jih ima zaradi trošarine državni proračun, ugotavljajo danes na 10. nacionalni konferenci o alkoholni politiki.

Slovenci vodimo po porabi čistega alkohola, to je več kot 10 litrov na prebivalca, ob tem pa imamo tudi zelo visoko porabo, to je štiri litre neregistrirane porabe na gospodinjstvo. Alkohol je trd oreh za politiko, v prejšnjem mandatu smo celo naredili korak nazaj, ko smo lani znova dovolili vino in pivo na športnih prireditvah. Bo nova vlada uspešnejša? Dokazov in številk za ukrepanje je dovolj.

Helena Lovinčič