Ultrazvok

Čudežnega zdravila za nespečnost ni

Prva izbira pri kronični nespečnosti bi morala biti kognitivno-vedenjska terapija

nespečnost1
foto: Foundry/ Pixabay, cc

Iz podatkov razberemo, da kar vsak tretji človek trpi zaradi nespečnosti ali drugih motenj spanja. Rešitev težave pa še zdaleč ni le v uspavalnih tabletah. »Čudežnega zdravila za zdravljenje nespečnosti še ne poznamo,« pravi somnologinja prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, ki v Ljubljani vodi osrednji slovenski Center za motnje spanja. Opozarja, da je zmotno prepričanje, da se s kronično nespečnostjo najlaže spopademo s tabletami. Nasprotno: prva izbira bi morala biti kognitivno-vedenjska terapija.

Vedno iščemo vzrok za nespečnost. Zavedati se namreč moramo, da imajo vsa zdravila proti motnjam spanja stranske učinke. Trajna terapija, ki bi trajala več kot tri tedne, za nespečnost ni indicirana. Zato moramo skrbno presoditi, v katerih primerih se odločimo za terapijo z zdravili in s katerimi. Izbiramo lahko med hipnotiki in antidepresivi. Vendar moramo vedno prej dobro pretehtati med dobrobitjo za pacienta in škodljivimi učinki. – dr. Leja Dolenc Grošelj

Potrebo po spanju uravnavata dva procesa. Prvi je iskanje ravnotežja med aktivnostjo in počitkom oziroma med spanjem in budnostjo. Ta prvi mehanizem vpliva na to, koliko časa bomo spali. Kaj pa drugi mehanizem? Drugi pa odloča o tem, kdaj bomo spali. To je bioritem vsakega posameznika, ki ga narekuje notranja biološka ura.

Spanje je osnovna življenjska potreba, vendar pa se danes vedno več ljudi srečuje s pomanjkanjem spanja in nespečnostjo. Strokovnjaki so zaskrbljeni, saj so raziskave pokazale, da Slovenci spimo vedno manj; da bi se uspavali pa prepogosto sežemo po uspavalnih tabletah.