Gospa Dana Kugler Petrovič je profesorica slovenskega jezika. Za študij jo je v gimnaziji navdušil profesor France Kobler. Najlepša so bila zanjo študentska leta na ljubljanski univerzi, ki se jih rada spominja. Njena umska kondicija je še vedno odlična. S pravnukom igrata šah, ki se ga je naučila že v otroštvu. Na mizi pa ima tudi križanke, igre spomina in karte za briškolo.

Dana Kugler Petrovič je avgusta dopolnila 102 leti

Gospa Dana Kugler Petrovič je profesorica slavistike. Za študij jo je na poljanski gimnaziji navdušil profesor France Kobler.

“Na zaključnem maturantskem večeru me je profesor Kobler vprašal, če me je “pohujšal”. Pa sem mu odgovorila, da najbrž res.”

Šola ji nikoli ni delala težav. Gimnazijo je končala, ko je imela 17 let, fakulteto pa pri 22-ih letih. V pogovoru se je spomnila tudi svojega očeta, ki je služboval kot trgovski potnik, in mame, ki ni nikoli hodila v službo. Oče se je smrtno ponesrečil, zato so se morali znajti. Gospa Kugler je začela inštruirati. Prvo službo je z dekretom dobila v Gornji Radgoni, kjer je spoznala tudi soproga. Ko sta se poročila, se je preselila na Hrvaško, kjer je poučevala ruščino. Vendar jo je srce vleklo nazaj v Slovenijo. Zato se je vrnila.

“Nisva se sprla. Imela sva lep zakon. Mož je prihajal v Slovenijo. Otroci pa so vedeli, da je oče v službi na Reki, mamica pa v Ljubljani.”

Gospa Kugler je pri 102. letih še vedno v dobri umski kondiciji. S pravnukom igrata šah, ki se ga je naučila že v otroštvu. Na mizi pa ima tudi križanke, igre spomina in karte za briškolo.

Jana Bajželj