Danes popoldne se bo v Ljubljani pričel evropski del Trilateralne komisije, na katerem bo osrednja tema ekonomska prihodnost Evrope v luči desetletnice propada globalnega finančnega podjetja Lehman Brother’s. Udeležilo se ga bo prek 200 politikov in gospodarstvenikov, zbrane pa bodo nagovorili predsednik evropskega dela Trilaterale Jean-Claude Trichet, predsednik vlade Marjan Šarec in slovenski član Trilaterale Franjo Bobinac. Trilateralna komisija je zasebna organizacija, ustanovljena julija 1973 na pobudo Davida Rockefellerja. Vključno z Zbigniewom Brzezinskijem in nekaterimi predstavniki je pobudnik sklical shod, ki je takorekoč prerasel v globalno organizacijo.

Andrej Poznič: "Skupina ima pomemben vpliv na globalno dogajanje v svetu. Je svetovna vlada v senci."

Danes popoldne se v Ljubljani začenja evropski del Trilateralne komisije. Osrednja tema je ekonomska prihodnost Evrope v luči desetletnice propada globalnega finančnega podjetja Lehman Brother’s. Srečanja se udeležuje več kot 200 (nekdanjih) politikov in gospodarstvenikov, zbrane pa bodo nagovorili predsednik evropskega dela Trilaterale Jean-Claude Trichet, predsednik vlade Marjan Šarec in slovenski član Trilaterale Franjo Bobinac.

Trilateralna komisija je zasebna organizacija, ustanovljena 1973 na pobudo Davida Rockefellerja, in je, kot pravi prevajalec in založnik Andrej Poznič, hči ali pa mlajša sestra skupine Bilderberg, skupine, ki je nastala v 50 letih ob začetku pojava globalizma. To je bil zametek poznejšega mreženja, klasično družbeno omrežje, pojasnjuje:

“Skupina je nastala na podlagi ideje, da finančne, gospodarske in politične elite ne morejo plebsu prepuščati urejanju urejanja sveta.”

Vloga nacionalnih vlad v globaliziranem svetu je vse manjša, je prepričan Andrej Poznič, ki je leta 2008 prevedel in izdal delo Daniela Estulina Skupina Bilderberg – gospodarji globaliziranega sveta:

“V globaliziranem svetu je vse manjša tudi vloga demokratičnih institucij. Ključno vprašanje skupine Bilderberg, Trilaterale in drugih elitističnih skupin, ki jih je še nekaj, je v tem, da je svetovna elita ugotovila, da vladavina plebsa ne vodi nikamor. Da so demokratične ustanove nevarna igra za njih in jim nikakor ne morejo prepuščati odločilnih vprašanj svetovnega razvoja. V svetu tako poteka odločanje na ravni demokratičnih ustanov. Na drugi strani pa v ozadju, za zaveso, delujejo vlade v senci, ki imajo večji vpliv.”

Kakšno vlogo še imajo, ob vsem povedanem, formalne vlade in kaj za Slovenijo pomeni dejstvo, da jo je izbrala  Trilateralna komisija? Prisluhnite pogovoru!

Marko Rozman, Mateja Železnikar