Sotočja

Od Ivana Cankarja do Alojza Rebule

Raznolika ponudba slovenskih založb v Italiji, slovesno med Slovenci v Sombotelu, rojaki iz Šibenika in Zadra poskrbeli za prešerno vzdušje na Reki

slovenska knjiga v Italiji
Slovenska knjiga v Italiji na knjižnem sejmu v Ljubljani
foto: Mateja Železnikar

Večji del tokratne oddaje bomo namenili književni ustvarjalnosti Slovencev v sosednih državah, predvsem v Italiji pa tudi na avstrijskem Koroškem. Letošnja literarna bera rojakov v Furlaniji Julijski krajini je raznolika in seveda tudi v znamenju Cankarjevega leta. »Na otoku« je naslov dvojezične slovensko italijanske zbirke 10 črtic Ivana Cankarja, ki jih je uredila Marija Mitrović. Z njimi je, pravi, skušala predstaviti drugačnega Cankarja. Kaj izstopa v letošnji knjižni ponudbi Založbe Mladika, Založništva tržaškega tiska in Goriške Mohorjeve. Kaj so pripravili pri celovški Mohorjevi?

Slovenci na Madžarskem letos praznujejo številne obletnice. 20-letnico delovanja so tako zaznamovali tudi rojaki v Sombotelu, kjer poleg društva Avgusta Pavla deluje slovenska narodnostna samouprava.

Za rojake na Reki so zelo pomembna gostovanja slovenskih društev iz drugih delov Hrvaške. Tako so konec tedna za veselo razpoloženje poskrbeli člani društev iz Zadra in Šibenika. Tudi o tem več v tokratnih Sotočjih.

Prešernovke iz Šibenika zapele na Reki

foto: Marjana MIrković